eaak.ioniou@gmail.com

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ


      Μπορείς να αντέξεις τη μειωμένη χρηματοδότηση στη σχολή σου;
Είσαι έτοιμος να ζήσεις με 250€ το μήνα;
Θα μπορέσεις να ασχοληθείς με το αντικείμενό σου χωρίς ειδικά μαθήματα;
Είσαι έτοιμος να επιβιώσεις χωρίς δωρεάν σίτιση και στέγαση;
Μπορείς να αντέξεις τη ζωή στη σχολή σου χωρίς άσυλο;
Αν ναι τότε καλώς ήρθες στο ελληνικό πανεπιστήμιο!
Αν όχι…

     Τολμούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι ο φοιτητής είναι ικανός να εντοπίσει τα αμφιθέατρα και τις αίθουσες, να βρει το λεωφορείο που θα τον φέρει στη σχολή του, να κρίνει ο ίδιος τη δυσκολία των μαθημάτων και να επιλέξει μόνος του που θα διασκεδάσει. Εμείς θα μιλήσουμε για κάποιες όψεις της φοιτητικής ζωής, πρωτόγνωρες για τον έλληνα φοιτητή αλλά κατά τη γνώμη μας πολύ ουσιαστικές για κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Αναφερόμαστε στον εαυτό μας ως η γενιά των πειραματόζωων γιατί από τα μαθητικά μας χρόνια ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές/πειράματα που μοναδικός σκοπός τους είναι η μετατροπή κάθε κοινωνικού αγαθού, στη δική μας περίπτωση της εκπαίδευσης και της γνώσης σε ένα εμπορεύσιμο/εξαγοράσιμο προϊόν. Πέραν του ιδεολογικού κενού που στιγματίζει στο πανεπιστήμιο επιχείρηση επιτυγχάνεται ο αποκλεισμός κοινωνικών στρωμάτων από τα πανεπιστήμια.
Οι συνθήκες διαβίωσής μας χωλαίνουν. Η ανεργία αυξάνεται και οι φόροι όσο πάνε και ανεβαίνουν χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα. Με πρόφαση την έλλειψη χρημάτων, την ώρα που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εξαντλούν τον κρατικό προϋπολογισμό στην αποπληρωμή χρεών, η χρηματοδότηση στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. μειώνεται συνεχώς.
Ερχόμαστε λοιπόν στο μικρόκοσμο του πανεπιστημίου μας (Ιόνιο) το οποίο έχει μεγάλη ιστορία στην εφαρμογή αντιδραστικών πολιτικών (καταστολή, αποκλεισμός φοιτητών από το φυσικό τους χώρο κ.α.). Από την πρώτη μέρα τα προβλήματα είναι εμφανή. Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου (Μεταφραστικό, Τ.ΗΧ.ΕΙ., Πληροφορική) λόγω έλλειψης αιθουσών και εργαστηρίων αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το χώρο του τμήματος ιστορίας. Ο υπάρχων εξοπλισμός δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μαθημάτων λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών ακόμα και μετά τη διαίρεσή τους σε τμήματα, με αποτέλεσμα να προτρέπει το φοιτητή να τον προμηθευτεί ο ίδιος (βιβλία φωτοτυπίες κ.α.). Οι περικοπές περιλαμβάνουν την έλλειψη διορισμών, θυσιάζοντας κενές θέσεις και μειώνοντας τους μισθούς του διδακτικού προσωπικού. Αυτό έχει αντίκτυπο και στα προγράμματα σπουδών που ολοένα και υποβαθμίζονται με λιγότερα μαθήματα αλλά και σημαντικές μετατροπές περικόπτοντας όχι μόνο βασικές πτυχές του κάθε αντικειμένου αλλά και την ενιαιότητα του κάθε πτυχίου.

     Οι κοινωνικές παροχές μας, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της αγοράς αποτελούν πιο πολύ πηγή εσόδων για τις εργολαβίες (φοιτητικό εστιατόριο με catering, φοιτητική εστία με συμβεβλημένα ξενοδοχεία), ενώ η μοναδική δομή που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το πανεπιστήμιο (εστία στο λιμάνι) προσφέρει μόνο άθλιες συνθήκες και λειτουργεί βυθισμένη στον αυταρχισμό της μέριμνας ( face control, στοίβαγμα τριών φοιτητών σε δίκλινα δωμάτια και 2 φοιτητών σε μονόκλινα). Τέλος το Ι.Π. δεν αποτελεί εξαίρεση στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Τα τέσσερα από τα έξι τμήματα του Ιονίου, λειτουργούν με δίδακτρα στα μεταπτυχιακά τους προγράμματα.
Εμείς, όμως, λέμε ότι τα συμφέροντα των φοιτητών είναι συλλογικά: δωρεάν σίτιση- στέγαση, δωρεάν συγγράμματα, πανεπιστημιακό άσυλο, πτυχίο με ισχυρά επαγγελματικά δικαιώματα, συγκροτημένο φοιτητικό κίνημα με κάθε ακαδημαϊκή ελευθερία. Όλα αυτά δεν μας τα χάρισε κανείς! Είναι κατακτήσεις των φοιτητικών αγώνων, κατακτήσεις που ειδικά σήμερα είναι διαρκώς υπό διακύβευση και ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν είναι μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες! Η ζωή στο πανεπιστήμιο μπορεί και πρέπει να ελέγχεται από τους φοιτητές!
Από τη στιγμή που γράφτηκες στη σχολή, ανήκεις στο Σύλλογο Φοιτητών (Σ.Φ.). Όργανα του συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) και το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.).
Η Γενική συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων το φοιτητικού συλλόγου όπου συμμετέχει το σύνολο των φοιτητών της σχολής. Καθένας έχει δικαίωμα να μιλήσει, να συζητήσει, να συναποφασίσει. Η συνέλευση είναι το ζωντανό και αμεσοδημοκρατικό όργανο του φοιτητικού κινήματος καθώς είναι μια διαδικασία οργανωμένη από τα κάτω. Αυτό σημαίνει ότι η Γ.Σ. δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει όργανο των παρατάξεων. Θέλουμε να γίνονται όσο το δυνατόν συχνότερα συνελεύσεις! Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. ο κάθε πολιτικός σχηματισμός ή το κάθε μέλος του συλλόγου έχει το δικαίωμα να καταθέσει το δικό του πλαίσιο, δηλαδή την δική του πρόταση για κάθε θέμα. Τα πλαίσια μπαίνουν προς ψήφιση και η τελική απόφαση ανήκει σε όλους τους φοιτητές.

     Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι όργανο του συλλόγου φοιτητών με έδρες τις οποίες μοιράζονται εκλεγμένα μέλη του συλλόγου φοιτητών μέσω φοιτητικών εκλογών. Οι αποφάσεις του ΔΕΝ υπερβαίνουν αυτές της Γενικής Συνέλευσης. Οι διαδικασίες του είναι ανοιχτές και μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος φοιτητής το επιθυμεί.
Και γιατί ΕΑΑΚ;
Τα ΕΑΑΚ Ιονίου Πανεπιστημίου είναι ένας πολιτικός σχηματισμός που συμμετέχει στις διαδικασίες των συλλόγων και συγκροτεί με άλλα σχήματα απ’ όλη την Ελλάδα το δίκτυο σχημάτων της ΕΑΑΚ.

     Τα ΕΑΑΚ από την ίδρυσή τους έχουν πρωτοστατήσει στους μαζικούς φοιτητικούς αγώνες οι οποίοι έχουν πετύχει μια σειρά από υλικές νίκες, από μικρές καθημερινές μέσα στις σχολές έως τη συνολική αντίσταση σε μια σειρά από εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και νομοσχέδια. Με γνώμονα πάντα η ποιότητα σπουδών και ζωής μας να είναι με βάση τις ανάγκες μας, βάζει βάσεις για τη βελτίωση της εργασιακής μας προοπτικής και πάντα επιλέγει τη συλλογική δράση σε ό,τι επιχειρεί να υποβαθμίσει το μέλλον μας και να απαξιώσει τα κεκτημένα μας.
Ενιαία γιατί περικλείει ανεξάρτητα αριστερά σχήματα σε σχολές και πόλεις και στοχεύει στην ενοποίηση και στη χάραξη ενιαίας πολιτικής πρακτικής.
Ανεξάρτητη από κόμματα, μηχανισμούς, κράτος και από την αστική πολιτική. Προασπίζεται τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας.
Αριστερή γιατί είμαστε κομμάτι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μιας αριστεράς που όταν οι ανάγκες μας δεν χωράνε στην πραγματικότητα δεν επιλέγει να αλλάξουμε τις ανάγκες μας, αλλά να αλλάξουμε την πραγματικότητα.
Κίνηση που ζει και αναπτύσσεται μέσα στις κινηματικές διαδικασίες. Κινείται στο δρόμο του νικηφόρου αγώνα προτάσσοντας τη λογική της συλλογικής δράσης. ΕΑΑΚ Ι.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου