eaak.ioniou@gmail.com

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ


Τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, γινόμαστε μάρτυρες μίας ολοένα και αυξανόμενης δυσχέρειας του πανεπιστημίου να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Ας κάνουμε μια αποτίμηση των παροχών που εμείς στερούμαστε.
  • Απαγορεύεται στους φοιτητές να χρησιμοποιήσουν το φωτοτυπικό μηχάνημα με αποτέλεσμα να πληρώνουν για την εκτύπωση σημειώσεων εκτός πανεπιστημίου.
  • Ζητάνε εθελοντική εργασία από τους φοιτητές, στα διάφορα εργαστήρια γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει.
  • Οι περισσότεροι προτζέκτορες του τμήματος είναι εδώ και καιρό χαλασμένοι
  • Ορισμένοι καθηγητές χρησιμοποιούν ύλη που δεν περιλαμβάνεται στα προτεινόμενα βιβλία μέσω του Ευδόξου, άρα ο φοιτητής υποχρεώνεται να τα αγοράσει ή να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη.
  • Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου παρουσιάζει τρομερές ελλείψεις σε βιβλία τόσο σε ποικιλία όσο και σε αριθμό αντιτύπων με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ή να δανειζόμαστε βιβλία για τις εξεταστικές και τις εργασίες μας. Ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ή για αυτούς που κάνουν την πτυχιακή εργασία τους, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν για αρκετό διάστημα την Κέρκυρα αναζητώντας βιβλιοθήκες με επαρκέστερο υλικό.
  • Κάθε χρόνο, ο αριθμός των φοιτητών που στεγάζονται και σιτίζονται μειώνεται. Για να είναι κανείς δικαιούχος των παραπάνω πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον στα όρια της φτώχειας. Για τη στέγαση φοιτητών υπάρχουν η φοιτητική εστία και τα συμβεβλημένα ξενοδοχεία για τα οποία το πανεπιστήμιο πληρώνει αδρά, αντί να προβεί σε ανέγερση και άλλης φοιτητικής εστίας. Επιπλέον αυτά τα ξενοδοχεία βρίσκονται εκτός της πόλης με αποτέλεσμα όσοι από εμάς μένουν σε αυτά να πληρώνουν καθημερινά εισιτήρια και να έχουν δύσκολη πρόσβαση στην πόλη. Όσον αφορά την κατάσταση στην φοιτητική εστία, μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε τουλάχιστον άθλια. Η θέρμανση είναι ανύπαρκτη, οι κουζίνες ανεπαρκείς και το ζεστό νερό είδος πολυτελείας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι μέσα σε δωμάτια - τρύπες μπορεί να στεγάζονται ως και τρία άτομα. Τον ίδιο χαρακτηρισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και για τη λέσχη σίτισης, της οποίας το φαγητό είναι ποιότητας κάτω του μέτριου και οι μερίδες ανεπαρκείς.
  • Οι τρεις μέρες λειτουργίας της γραμματείας και για μόνο δύο ώρες τη μέρα αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα για τους φοιτητές.
Θα ήταν, όμως, αφελές να θεωρούμε πως όλα τα παραπάνω αποτελούν απλώς αυθαιρεσία της διοίκησης του πανεπιστημίου, όταν τα περισσότερα αποτελούν πανελλαδικό φαινόμενο. Η κατάσταση αυτή είναι η άμεση επίπτωση της πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις στον τομέα της παιδείας, δηλαδή η υποχρηματοδότησή της που έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, έρχεται το νομοσχέδιο του υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου να μειώσει κι άλλο τη χρηματοδότηση της παιδείας, να κλείσει και να συγχωνεύσει τμήματα, να ανοίξει τις πόρτες των πανεπιστημίων σε ιδιώτες των οποίων τα συμφέροντα έρχονται σε άμεση σύγκρουση με αυτά των φοιτητών.
Είναι πλέον βέβαιο, ότι καμία κυβέρνηση και καμία διοίκηση δεν θα λύσει τα προβλήματά μας. Θα λυθούν μόνο με τη δική μας διεκδίκηση, μέσα από τους αγώνες μας που θα προέρχονται από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών μας συλλόγων, όπως και στο παρελθόν. Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και μάλιστα όχι με κάποια γενική - αφηρημένη έννοια. Αποτελούν δικαίωμα και όχι προνόμιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι τα χρήματα που ξοδεύονται για όσα αναφέραμε παραπάνω, έχουν βγει από τη φορολόγηση του εργαζόμενου λαού. Είναι δική μας υπόθεση να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
ΑΝΤΙ.ΡΙ.Σ.Ι ΕΑΑΚ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου