eaak.ioniou@gmail.com

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Vol. III,

Η εκδίκηση του σουρεαλισμού

Στον αχανή και εμπορευματοποιημένο ακαδημαϊκό κόσμο επικρατεί ένα περίεργο φαινόμενο που ονομάζουμε «αξιοκρατία του φαίνεσθαι». Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της μετατροπής της έρευνας και της εκπαίδευσης σε μια ακόμη αγορά, τα πανεπιστήμια και οι σχολές βυθίζονται στο τρυπάκι του «marketing» και ενδιαφέρονται παραπάνω για το πώς θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο παρά για το τι θα παρέχουν σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό κατά συνέπεια σημαίνει ότι αν μια σχολή ή ένα τμήμα δεν τους συμφέρει οικονομικά το κλείνουν ή το συγχωνεύουν (ασχέτως αν το αντικείμενό του είναι μοναδικό) για χάρη του κέρδους και του κεφαλαίου.
Η ηγεσία του Ιονίου Πανεπιστημίου, πιστή στις χρόνιες τακτικές των κοινωνικών διασυνδέσεων και του «μέσου», δεν αποτελεί εξαίρεση. Αποφασίζει να διαφημίσει το Πανεπιστήμιο, με αναγορεύσεις πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων, με coffee brunch, επίσημα δείπνα και μπουφέδες, τρέφοντας την αυταπάτη ότι εν μέσω περικοπών μπορούν ανενόχλητοι να διατηρήσουν το κοινωνικό status της ακαδημαϊκής καριέρας τους στις πλάτες των φοιτητών. 
Ο Πρύτανης, Β. Χρυσικόπουλος, θεωρεί θεμιτή την τρέχουσα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, πάντα συνεπής στις επιταγές του Υπουργείου Παιδείας και στην διεύρυνση της σφαίρας επιρροής του και τα “κονέ”. Μας το ξεκαθάρισε υπογράφοντας την πρόταση συγχώνευσης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μια πρόταση που απομακρύνει εκατοντάδες φοιτητές από τον τόπο διαμονής και φοίτησής τους, ακυρώνοντας επιπλέον την επιλογή και το γνωστικό τους αντικείμενο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η βιασύνη του Υπουργού να στηρίξει το εγχείρημα και την εικόνα του υποσχόμενος διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων, προστασία των ελάχιστων διορισμένων μόνιμων καθηγητών μέχρι και επιπλέον χρήματα!
Δεν έχουμε, όμως, την πολυτέλεια να μιλάμε για «Μικρές Οξφόρδες»! Είμαστε ένα μικρό επαρχιακό πανεπιστήμιο, το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον φοιτητές, αλλά δεν μπορεί καν να συντηρήσει τους ήδη υπάρχοντες και να τους παρέχει σίτιση-στέγαση και δωρεάν εκπαίδευση! Η μόνη “βοήθεια” που βλέπουμε ως φοιτητές είναι ένα άθλιο φοιτητικό εστιατόριο κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς το διαχειρίζεται ιδιώτης, μία φοιτητική εστία που οι διοικητικές αυθαιρεσίες και ο υπερβολικός αριθμός φοιτητών ανά δωμάτιο θυμίζουν συνθήκες Κατοχής, ευρηματικές ιδέες για συνεργασία με ξενοδοχεία εκτός πόλης με γελοίες εκπτώσεις στις μεταφορές από και προς εκείνα. Σε όλα αυτά προστίθενται η έλλειψη καθηγητών και τεχνικών, αιθουσών διδασκαλίας, υλικοτεχνικού εξοπλισμού, γραφικής ύλης και πολλών άλλων μικρών και μεγάλων “τεχνητών” προβλημάτων.
Τεχνητά γιατί απορρέουν από μια ιδεολογία που θέλει επιχειρηματικά δραστήρια και κερδοφόρα πανεπιστήμια στα μεγάλα αστικά κέντρα με φοιτητές-πελάτες, αποκλειστικά για ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες. Η ιδεολογία αυτή ονομάζεται νεοφιλελευθερισμός και αποτελεί το συμβόλαιο θανάτου της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ν. Γαβρόγλου επαναφέρει κατακρεουργημένο, ένα πλασματικό πανεπιστημιακό άσυλο, μόνο για τα μάτια του κόσμου και τη διατήρηση του αριστερού προσωπείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με απλά λόγια, αναφέρει ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο μπορεί σε οποιαδήποτε κατάσταση θεωρεί αυτό αναγκαία, να παραβλέψει το άσυλο και να αποφασίσει την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους των ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως ακριβώς συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση εδώ στο Ιόνιο κάθε φορά που κινητοποιούνται μαζικά οι φοιτητές. Για όποιον δεν γνωρίζει, το Πρυτανικό συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη κι έναν εκπρόσωπο φοιτητών, σε μια προσπάθεια τους να μας κάνουν συνένοχους στην καταπάτηση των ίδιων μας των δικαιωμάτων! Παρόμοια λειτουργούν όλα τα διοικητικά όργανα των ιδρυμάτων αποσυνδέοντας σε πρώτο επίπεδο τον φοιτητή από το σύλλογο του και τον κοινωνικό χώρο της σχολής του και σε δεύτερο από την οργάνωσή του σε σωματείο στην απίθανη περίπτωση που βγει στην αγορά εργασίας.
Ίσως το πιο τραγελαφικό και μελανό σημείο του νόμου είναι μία ακόμα παραπλανητική κατάργηση του θεσμού του Συμβουλίου Ιδρύματος την ίδια στιγμή που εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της οικονομικής αυτοδιαχείρισης. Η κρατική χρηματοδότηση έχει φτάσει στα τάρταρα προκειμένου να δικαιολογηθεί η χρηματοδότηση από ιδιωτικές επιχειρήσεις που επεμβαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία με σκοπό την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων. Στην ίδια μοίρα μπαίνουν και οι σχολές που προσέφεραν διδακτική επάρκεια στους αποφοίτους τους, καθώς πλέον θα αναγκάζονται να πληρώνουν για την απόκτηση της. Αλλά η παράνοια δεν σταματάει εδώ! Τα νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα προβλέπουν τέλη εγγραφής ενώ ουσιαστικά έχουν δημιουργηθεί αφαιρώντας ύλη και μαθήματα από τον βασικό κύκλο σπουδών της εκάστοτε σχολής, υποβαθμίζοντας όχι μόνο την τυπική αξία του πτυχίου αλλά και της ουσιαστικής μάθησης. 
Ως ΕΑΑΚ Ιονίου Πανεπιστημίου τασσόμαστε ενάντια σε κάθε αλλαγή που υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών μας! Θέλουμε ένα δημόσιο-δωρεάν πανεπιστήμιο για όλους!
Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι τη στιγμή που καταστρέφουν το μέλλον μας! Κάτω ο ν.Γαβρόγλου!

ΕΑΑΚ Ι.Π. για την ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου