eaak.ioniou@gmail.com

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ



 
(2003) Εικαστική Έκθεση Outlook: Απόσυρση του έργου του καλλιτέχνη Τιερί ντε Κορντιέ «Πότισέ με», μετά από έντονη αντίδραση της Εκκλησίας.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 ανακοινώθηκε η τελετή αναγόρευσης του κ. Ιερώνυμου, κατά κόσμον, Ιωάννη Λιάπη, και Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016. Η απόφαση αυτή γεννά ερωτηματικά από τη μια για την σχέση Εκκλησίας-Πανεπιστημίου και από την άλλη για την προσφορά του κ. Ιερώνυμου και γενικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας μας στην Παιδεία, την ελεύθερη έκφραση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την διαμόρφωση μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας. 

Το Πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο διάδοσης κι έκφρασης ελευθέρων ιδεών. Η Εκκλησία, αντιθέτως, επικρίνει, κατηγορεί  και λογοκρίνει οτιδήποτε διαφοροποιείται στην πολιτική της. Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας ως καλλιτεχνικό και τεχνολογικό τμήμα θα έπρεπε με τις δράσεις του να προάγει τις τέχνες και τις επιστήμες. Η Εκκλησία έχει τον δικό της ρόλο στην κοινωνία, ο οποίος όμως δεν συμβαδίζει με τα ιδεώδη ενός κοσμικού πανεπιστημίου όπου θα έπρεπε να προάγονται οι ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας, της έρευνας και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Ιερώνυμος τι είδους σχέση έχει με την καλλιτεχνική δημιουργία, την ελεύθερη έκφραση και έρευνα; Πώς έχει συμβάλλει μέχρι τώρα η Εκκλησία στην ελεύθερη έκφραση και δη στην καλλιτεχνική;

1.        «Προσφορά» της Εκκλησίας στην κοινωνία και την Παιδεία:

  • Ρητορική μίσους προς το διαφορετικό  (διαφορετικές θρησκείες, σεξουαλικές προτιμήσεις κ.ά.) από φορείς της Εκκλησίας στα Μ.Μ.Ε. και σε δημόσιες ομιλίες.
  • Πολιτική κατά των προσφύγων από ενορίες και άλλους φορείς της εκκλησίας μακριά από τις αξίες της αλληλεγγύης και της αγάπης.
  • Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών: Κήρυξη διήμερου πένθους από Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας . Έντονη επίκριση από φορείς της Εκκλησίας και τον ίδιο τον κ. Ιερώνυμο.
  • Επιβολή της πρωινής προσευχής και των χριστιανικών συμβόλων στα σχολεία.
  • Κατάρες από φορείς της Εκκλησίας κατά των υποστηρικτών της κατάργησης του μαθήματος  των θρησκευτικών στα σχολεία, το οποίο προάγει μόνο την Ορθοδοξία και καμία άλλη θρησκεία.
2.       «Προσφορά» της Εκκλησίας στην καλλιτεχνική δημιουργία:


Αυτή η ιστορία κρατάει χρόνια. Αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα καταπάτησης της ελεύθερης έκφρασης στην τέχνη:
  • (1964)  Χριστός Πάσχων (Εθνικό Θέατρο) : Μετά από αντίδραση της Εκκλησίας απαγορεύτηκε το χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης.
  • (1980) Ο άγιος Πρεβέζης: Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του σκηνοθέτη και του θιάσου της παράστασης και απαγόρευση της.
  • (2003) Εικαστική Έκθεση Outlook: Απόσυρση του έργου του καλλιτέχνη Τιερί ντε Κορντιέ «Πότισέ με», μετά από έντονη αντίδραση της Εκκλησίας.
  • (2007) Εικαστική διοργάνωση ArtAthina: Κατάσχεση έργου της Εύης Στεφανή και σύλληψη του διευθυντή της έκθεσης με τις ευλογίες της Εκκλησίας. Να σημειωθεί ότι και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας συμμετείχε στην ίδια έκθεση το 2016.
  • (2012) Corpus Christi, Θέατρο Χυτήριο: Χαρακτηρισμός του έργου από την Εκκλησία ως  βλάσφημο, άκρως προσβλητικό για το πρόσωπο του Χριστού / επεισόδια και γιουχάρισμα προς τους ηθοποιούς  έξω από το θέατρο (με την συμμετοχή φορέων της Εκκλησίας)/ Κατέβασμα της παράστασης .

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο διαχωρισμός της Εκκλησίας και του κράτους πρέπει να είναι πλήρης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κράτος δεν παρεμβαίνει ανέκαθεν στην καλλιτεχνική δημιουργία με μέτρα καταστολής ή λογοκρισίας. 

Ως Διοικητικά Συμβούλια του ΤΗΧΕΙ και ΤΙΣ πιστεύουμε ότι μέσα στο πανεπιστήμιο δεν χωράνε τέτοιου είδους πρακτικές και πολιτικές όπως οι άνωθεν και μάλιστα με μεγάλες πανεπιστημιακές τιμητικές διακρίσεις. Ο νέος πρύτανης ως γνήσιος συνεχιστής της παράδοσης αναγορεύσεων της κ. Σαλή-Παπασαλή (αναγόρευση του κ. Βαρθολομαίου πριν από 2 χρόνια ακριβώς) αντί να σπαταλά χρήματα για την προβολή και το management, επιβάλλεται να ασχοληθεί με τα προβλήματα που κατατρύχουν το ΙΠ, όπως η δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση, οι υποδομές, η πρόσληψη προσωπικού… Όλα αυτά την ίδια περίοδο που το δημόσιο πανεπιστήμιο καταρρέει και η Εκκλησία ανθεί και επεκτείνεται.

Ιδιαίτερα, ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση, καθώς επίσης και με τον χώρο της τεχνολογίας.  Η αναγόρευση αυτή είναι εξοργιστική ειδικά αν σκεφτούμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αναγορευτεί επίτιμοι διδάκτορες του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας ο κ. Stelarc και ο κ. Roy Ascott, δύο καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει σημαντικά στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας. Επίσης, στο τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας  αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ ο κ. Τίτος Πατρίκιος, ένας άνθρωπος των γραμμάτων, του πνεύματος και της μετάφρασης. 

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της αναγόρευσης του κ. Ιερωνύμου και την άμεση επιστροφή των χρημάτων για σίτιση και στέγαση και για την επίλυση άλλων προβλημάτων του πανεπιστημίου. Ούτε ένα ευρώ για την αναγόρευση αυτή από τη στιγμή που φοιτητές μένουν έξω από τις εστίες, δεν έχουν δωρεάν σίτιση, τα τμήματα του Πανεπιστημίου δεν έχουν σωστές υποδομές και επαρκή εξοπλισμό και το πανεπιστημιακό προσωπικό είναι ελλιπές.

ΔΣ ΤΗΧΕΙ

ΔΣ ΤΙΣ


"Αρκετά με τη λογο...!"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου