eaak.ioniou@gmail.com

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τι μέλλον μας ξημερώνει άραγε;;;;


          Άλλη μια ανοιξιάτικη μέρα, γεμάτη ήλιο και αισιοδοξία ξημέρωσε στην Κέρκυρα… Η ίδια μέρα όμως δεν ξημερώνει δυστυχώς και για το εργασιακό σου μέλλον… Φίλε φοιτητή, χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογούμε, ήρθε η ώρα να ανοίξεις τα μάτια σου και να δεις τι πραγματικά σε περιμένει μόλις βγεις από αυτό το πανεπιστήμιο. Προφανώς θα γνωρίζεις ότι ψηφίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση από την κυβέρνηση, αυτό που άλλωστε λέμε το μνημόνιο νούμερο 2, η οποία υποθηκεύει το μέλλον σου. Δε γνωρίζεις όμως τι ακριβώς σου επιφυλάσσει, και τι συνθήκες διαμορφώνονται μετά από αυτήν.
            Αρχικά, για άλλη μια φορά στο στόχαστρο βρίσκεται φυσικά το πιο ζωτικό κομμάτι του πληθυσμού, η εργαζόμενη νεολαία. Πέρα από τους νόμους που υποβαθμίζουν ουσιαστικά την παιδεία και το δημόσιο χαρακτήρα της (νόμος Διαμαντοπούλου, αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, κτλ), και ενώ πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ απειλούνται με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, μειώνονται επιπλέον κατά 10% τα κονδύλια για σίτιση-στέγαση στα ΑΕΙ και τις τεχνικές σχολές του ΟΑΕΔ, ενώ μειώνεται και η χρηματοδότηση για τα εργαστήρια ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Έτσι υποβαθμίζεται και η τεχνική εκπαίδευση. Επιπλέον, η νεολαία φαίνεται να χάνει κάθε δικαίωμα με την είσοδό της στην εργασία. Με τη νέα δανειακή σύμβαση ο βασικός μισθός για τους νέους μέχρι 25 ετών μειώνεται κατά 32%, πέφτει δηλαδή στα 530€ μεικτά και γύρω στα 450€ καθαρά! Όσον αφορά τους υπόλοιπους μισθούς, μετά τα 25, μειώνονται κατά 22%.
Γενικότερα στον τομέα της εργασίας, πέραν της μείωσης των μισθών έχουμε την κατ’ ουσίαν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις και στα κεκτημένα των εργαζομένων. Οι Συλλογικές Συμβάσεις (κατοχυρωμένα νομικώς δικαιώματα εργαζομένων που αφορούν κατώτερους μισθούς, συνθήκες εργασίας, ασφάλιση, άδειες, κτλ) στο εξής θα διαρκούν έως και τρία χρόνια και οι συμβάσεις που έχουν διάρκεια 24 μηνών και πάνω, θα έχουν διάρκεια μόνο μέχρι ένα έτος. Επίσης η προσφυγή στη Διαιτησία (θεσμός όπου αποφασίζονται ζητήματα που αφορούν διαφωνίες για εργασιακά και επαγγελματικά θέματα) μπορεί να γίνει μόνο από κοινού με την εργοδοσία, πράγμα που επιτείνει την επίθεση στις συλλογικές διεκδικήσεις από τη στιγμή που υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με την εργοδοσία.  Συνεχίζοντας, η δανειακή σύμβαση καταργεί τους κανονισμούς εργασίας των ΔΕΚΟ. Επίσης έχουμε μείωση κατά 5% των «κοινωνικών εισφορών», των συντάξεων από το Σεπτέμβρη του 2012. Σημαντικό τέλος χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και απολαβών έχουμε με την επαναφορά της οδηγίας Bolkenstein (=παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών σε πλήθος τομέων, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων εύρεσης εργασίας), δηλαδή η παροχή υπηρεσιών όχι βάσει του ελληνικού δικαίου (μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις) αλλά της χώρας όπου εργάζεται θα είναι ο καθένας. Ο εργοδότης ευκολότερα θα μεταφέρει την επιχείρησή του σε μια χώρα όπου όλοι θα υποχρεώνονται να πληρώνονται λιγότερο (φτηνό εργατικό δυναμικό) για να μπορεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος του εις βάρος των εργαζομένων.
Η επίθεση όμως δε σταματά εδώ. Στον τομέα της υγείας έχουμε μείωση των δαπανών σε ποσοστό λιγότερο του 6% του ΑΕΠ. Επίσης μείωση των Συμβάσεων που έχουν γίνει με ιδιώτες γιατρούς και αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ. Η κοστολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων με σκοπό τη «μείωση των εξόδων» (για ποιον χτυπά η καμπάνα;) έχει ακόμη δρομολογηθεί.
Ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεφύγει από το στόχαστρο της δανειακής σύμβασης. Προβλέπεται μείωση των αποθεματικών τους σε ποσοστό άνω του 50% χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την επανακεφαλαιοποίηση των ταμείων (την ίδια στιγμή για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπονται 50 δις ευρώ). Ο συνδυασμός της μείωσης των αποθεματικών ταμείων, της πτώσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και της έκρηξης της ανεργίαςοδηγεί τα ταμεία σε κατάρρευση. Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ, μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 10% του εργατικού δυναμικού. Τέλος έχουμε τον καθορισμό της «ατομικής σύνταξης» βάσει ενός θεωρητικού ποσοστού απόδοσης, πράγμα που συνεπάγεται ατομική διαπραγμάτευση της ασφάλισης του καθενός.
Στο δημόσιο τομέα έχουν ανακοινωθεί 15.000 απολύσεις το 2012, στα πλαίσια της στρατηγικής για 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015 και έναρξη των «αξιολογήσεων» από τους «εμπειρογνώμονες» με σκοπό την κατάργηση οργανισμών και περισσότερες απολύσεις τη στιγμή που έχουμε ελλείψεις προσωπικού σε σχολεία, νοσοκομεία, κτλ. Πέραν του ότι αυτή η διαδικασία πλήττει όσους απολυθούν, σημαίνει είτε ότι οι εναπομείνοντες θα αναλάβουν την εργασία αυτών που φεύγουν, είτε ότι θα μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.
Τέλος έχουμε έχουμε τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις επενδύσεις. Προτεραιότητα δίνεται στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, πχ την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η οποία περιλαμβάνει την πρόσβαση του ιδιώτη-επενδυτή στο λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά. Επίσης έχουμε την είσοδο ιδιωτών στο δίκτυο του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων και την απελευθέρωση στις οδικές μεταφορές (ΚΤΕΛ, ταξί, κτλ), καθώς τη συστηματική επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Φυσικά αυτό θα φέρει αύξηση των τιμών την οποία θα υποστούμε πάλι εμείς.
Είναι εμφανές ότι με την εφαρμογή των διατάξεων της δανειακής σύμβασης η καθημερινότητά μας αλλάζει άρδην. Κάθε κοινωνικό αγαθό, παιδεία, υγεία, ασφάλιση, εργασία αφαιρείται από τα χέρια μας και γίνεται θυσία στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου. Η κοινωνική ανισότητα διογκώνεται και η καθημερινότητά μας προβλέπεται τρις χειρότερη από τη σημερινή. Το δίλημμα Μνημόνιο ή χρεοκοπία είναι το παραμύθι που μας πλασάρουν για να δεχτούμε την εκμετάλλευση της νεολαίας, των εργαζομένων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς αντίδραση και διεκδίκηση των αναγκών μας και του πλούτου που παράγουμε. Με σκοπό τη διαμόρφωση δυσχερέστερων όρων, ώστε να μην οργανωθεί το εργατικό κίνημα και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, χτυπάνε κάθε μέσο που έχει κατοχυρωθεί για την προστασία των εργαζομένων. Ως Ε.Α.Α.Κ.-Ιονίου θεωρούμε ότι κάθε φοιτητής, αυριανός εργαζόμενος, πρέπει να κατέβει στο δρόμο, οργανωμένα, και να μην επιτρέψει να εφαρμοστούν οι διατάξεις των δανειακών συμβάσεων, αλλά να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν.
·         Κάτω τα μνημόνια και η δανειακή σύμβαση. Παύση πληρωμών, διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους. Έξοδος από το ευρώ και την Ε. Ε
·         ΟΧΙ στα χαράτσια, την αύξηση της φορολογίας στα λαϊκά στρώματα και τις απομακρυσμένες περιοχές. Αύξηση της φορολογίας του καφαλαίου κατά 45% για να καλυφθούν τα ελλείμματα.
·         Καμιά διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων. Ίσα δικαιώματα για όλους. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Καμία κατάργηση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.
·         Κάθε σωματείο να συσταθεί και να αποφασίσει για τα εργασιακά και επαγγελματικά του δικαιώματα.ΟΧΙ στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με μειωμένους μισθούς.
·         Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Όχι στη διάλυση των ταμείων.

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Το πανεπιστήμιο του Μνημονίου


Τη στιγμή που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να συνέλθει από την πραξικοπηματική ψήφιση του «σίκουελ» μνημονίου, η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μένει ανεπηρέαστη από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Το κερασάκι στην τούρτα των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι ο νέος υπουργός-φερέφωνο, ο κ. Μπαμπινιώτης που φαίνεται να μην έχει επιλεγεί τυχαία. Στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται όλες οι ελπίδες να εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο οποίος ισοπεδώνει το χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης και των μετέπειτα εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων μας.
Ο κ. Μπαμπινιώτης λόγω της πανεπιστημιακής του θέσης και της ερευνητικής του πορείας φέρει το κατάλληλο κύρος για να εφαρμόσει το νέο νόμο-έκτρωμα από την πίσω πόρτα, καθώς έχει την υποστήριξη των καθεστωτικών κομμάτων. Ο συγκεκριμένος νόμος προσαρμόζει το πανεπιστήμιο και την έρευνα στα μέτρα της αγοράς, ανοίγοντας το δρόμο στις επιχειρήσεις, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, αίροντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και «κατοχυρώνει» πτυχία κουρελόχαρτα. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση περνά πια στα χέρια των ιδιωτών και το κόστος σπουδών μεταφέρεται στον κάθε φοιτητή. Έτσι η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο γίνεται προνόμιο λίγων και εκλεκτών, αποκλείοντας απ’ αυτό τα στρώματα που δεν έχουν την οικονομική άνεση, με τον ίδιο τρόπο που η πολιτική του μνημονίου διαμορφώνει τις ίδιες συνθήκες αποκλεισμού τους σε κάθε άλλο κοινωνικό τομέα όπως στην εργασία, την υγεία και την ασφάλιση.
Εκ των πραγμάτων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υποφέρει με τη σειρά του από τη μνημονιακή πολιτική. Η υποχρηματοδότηση φαίνεται να επηρεάζει ήδη τομείς όπως η στέγαση, με τη μείωση να αγγίζει το 80%, πράγμα που άφησε στο δρόμο πολλούς φοιτητές και οδήγησε άλλους να αφήσουν τις σπουδές τους. Άλλα προβλήματα με την ίδια ρίζα είναι η έλλειψη μόνιμου και μη, διδακτικού προσωπικού στα περισσότερα τμήματα, η σταδιακή κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών (π.χ. αίθουσες διδασκαλίες, υλικο­τεχνικού εξοπλισμού) και η υποβάθμιση της ποιότητας της σίτισης (δεδομένου ότι η λέσχη δεν ανήκει στο πανεπιστήμιο, αλλά σε ιδιώτη).
Ωστόσο, τα παραπάνω προβλήματα υποθάλπονται από την κυβερνητική στάση της τόσο της νεοεκλεγμένης πρυτανικής αρχής, όσο και της καθεστωτικής παράταξης της ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Η πρυτανική αρχή τίθεται ξεκάθαρα υπέρ της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, γυρνά την πλάτη στα επιμέρους προβλήματα των τμημάτων και απαξιώνει συστηματικά τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος. Η δε «δημοκρατική και προοδευτική» ΠΑΣΠ, παράταξη του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια, αναμασά την κυβερνητική πολιτική με επιφανειακά και λαϊκίστικα επιχειρήματα, παρουσιάζει ως δική τους νίκη κατακτήσεις άλλων (π.χ. τα 100.000 που δόθηκαν για τη στέγαση λόγω των φοιτητικών καταλήψεων του Σεπτεμβρίου), χαϊδεύοντας τα αυτιά του φοιτητή με σκοπό τον αποπροσανατολισμό του και την κατάπνιξη οποιασδήποτε δράσης που εμποδίζει τα κυβερνητικά τους σχέδια. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η αποστασιοποίηση τους από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, συγκεντρώνοντας όλη την εξουσία στα χέρια των Δ.Σ., τα οποία φυσικά ελέγχουν, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να μένει ανενημέρωτος και αδρανής.
Ως Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση διεκδικούμε:
·         Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος της Διαμαντοπούλου. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου. Ούτε ένα ευρώ για πάσο, σίτιση, στέγαση, βιβλία. Να δοθούν τα πάσο σε όλους τους φοιτητές από τις γραμματείες των σχολών και όχι από εταιρείες. Ανατροπή της Εγκυκλίου για την περικοπή συγγραμμάτων. Να δοθούν όλα τα βιβλία.
·         Ανατροπή του Μνημονίου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ κάθε άλλης που θα τεθεί εναντίον των συμφερόντων μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ στην εργασία, την εκπαίδευση, κτλ.
·         Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση κάθε διαχωρισμού (π.χ. ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΣ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, Ενιαίο Λύκειο κτλ). Όχι στους δύο κύκλους σπουδών (bachelor-master) και στην εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits).
·         Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτό, καμία διαδικασία πιστοποίησης μετά το πτυχίο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
·         Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς κάθετους και οριζόντιους διαχωρισμούς και φραγμούς (οικονομικούς, ταξικούς, εξεταστικούς).
·         Όχι στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Λιγότερη δουλειά, Δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Μείωση των ωρών εργασίας και ταυτόχρονη ριζική αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.
·         Απεμπλοκή από τη διαδικασία της Μπολόνια και του κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ)
Απόσυρση των νόμων για ΙΔΒΕ-ΔΟΑΤΑΠ-Αξιολόγηση.
·         Κάτω τα χέρια από το άσυλο και διεύρυνσή του σε χώρους εργασίας και σχολεία.
·        Ίσα εργασιακά – δημοκρατικά – κοινωνικά δικαιώματα.
·        Καμία απέλαση. Κατάργηση των μεταναστευτικών νόμων και των κέντρων φιλοξενίας που ουσιαστικά αποτελούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ε. Α. Α. Κ. ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ


       Καθώς πλησιάζει η επέτειος της 25ης Μαρτίου, ακούμε συνεχώς για την έννοια της υποτιθέμενης «εθνικής ενότητας», στο βωμό της οποίας οφείλουμε όλοι να ξεπεράσουμε τις ταξικές διαφορές μας και να «ενωθούμε». Στην πραγματικότητα η «εθνική ενότητα» δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του κεφαλαίου προκειμένου να στρέψει την εργατική τάξη αλλού για να μην κοιτάει τα πραγματικά της προβλήματα. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, και όχι με «φεουδάρχες» εργοδότες, που κανένα κοινό συμφέρον δεν έχουν με εμάς.
Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου πρέπει να μετατραπεί σε παλλαϊκό συλλαλη­τήριο, στο οποίο το φοιτητικό κίνημα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ένα συλλαλη­τήριο ενάντια σ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική (κυβέρνηση μαύρου μετώπου, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ.) που ισοπεδώνει κάθε εργασιακό και κοινωνικό μας δικαίωμα με νέα μνημόνια, όλο και πιο σκληρά μέτρα, και έναν νέο νόμο που κατακεραυνώνει το χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας. Οφείλουμε να αντισταθούμε σ’ αυτή την πολιτική της εξαθλίωσης που υποθη­κεύει το μέλλον μας και να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή μετατρέποντας την παρέλαση σε διαδήλωση λαϊκής οργής.
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου φέρει και έναν παραπάνω συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με μια θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς (ΛΑ.Ο.Σ, Χρυσή Αυγή). Φέτος, αυτή η επέτειος δεν πρέπει να αποτελέσει πάτημα για κάθε είδους εθνικιστικές και φασιστικές ενέργειες στο όνομα της «εθνικής ενότητας».
Ως Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση καλούμε όλους τους φοιτητές να κατέβουν την Κυριακή 25/3 στο δρόμο για να γίνει αυτή η επέτειος μια μέρα λαϊκού ξεσηκωμού. Δεν θα γίνουμε μια γενιά που θα δεχτεί τη βαρβαρότητα της εξαθλίωσης, του ατομικού δρόμου και της μετανάστευσης. Δε θα είμαστε εμείς αυτοί που θα ζήσουν με 300 ευρώ. Το μέλλον μας είναι η εξέγερση και η νίκη. Για να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν και να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας! Χρέος μας η ανατροπή τους!

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ – ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
Συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις για την ανατροπή


Ε.Α.Α.Κ. ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ