eaak.ioniou@gmail.com

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Το πανεπιστήμιο του Μνημονίου


Τη στιγμή που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να συνέλθει από την πραξικοπηματική ψήφιση του «σίκουελ» μνημονίου, η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μένει ανεπηρέαστη από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Το κερασάκι στην τούρτα των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι ο νέος υπουργός-φερέφωνο, ο κ. Μπαμπινιώτης που φαίνεται να μην έχει επιλεγεί τυχαία. Στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται όλες οι ελπίδες να εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο οποίος ισοπεδώνει το χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης και των μετέπειτα εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων μας.
Ο κ. Μπαμπινιώτης λόγω της πανεπιστημιακής του θέσης και της ερευνητικής του πορείας φέρει το κατάλληλο κύρος για να εφαρμόσει το νέο νόμο-έκτρωμα από την πίσω πόρτα, καθώς έχει την υποστήριξη των καθεστωτικών κομμάτων. Ο συγκεκριμένος νόμος προσαρμόζει το πανεπιστήμιο και την έρευνα στα μέτρα της αγοράς, ανοίγοντας το δρόμο στις επιχειρήσεις, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, αίροντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και «κατοχυρώνει» πτυχία κουρελόχαρτα. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση περνά πια στα χέρια των ιδιωτών και το κόστος σπουδών μεταφέρεται στον κάθε φοιτητή. Έτσι η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο γίνεται προνόμιο λίγων και εκλεκτών, αποκλείοντας απ’ αυτό τα στρώματα που δεν έχουν την οικονομική άνεση, με τον ίδιο τρόπο που η πολιτική του μνημονίου διαμορφώνει τις ίδιες συνθήκες αποκλεισμού τους σε κάθε άλλο κοινωνικό τομέα όπως στην εργασία, την υγεία και την ασφάλιση.
Εκ των πραγμάτων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υποφέρει με τη σειρά του από τη μνημονιακή πολιτική. Η υποχρηματοδότηση φαίνεται να επηρεάζει ήδη τομείς όπως η στέγαση, με τη μείωση να αγγίζει το 80%, πράγμα που άφησε στο δρόμο πολλούς φοιτητές και οδήγησε άλλους να αφήσουν τις σπουδές τους. Άλλα προβλήματα με την ίδια ρίζα είναι η έλλειψη μόνιμου και μη, διδακτικού προσωπικού στα περισσότερα τμήματα, η σταδιακή κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών (π.χ. αίθουσες διδασκαλίες, υλικο­τεχνικού εξοπλισμού) και η υποβάθμιση της ποιότητας της σίτισης (δεδομένου ότι η λέσχη δεν ανήκει στο πανεπιστήμιο, αλλά σε ιδιώτη).
Ωστόσο, τα παραπάνω προβλήματα υποθάλπονται από την κυβερνητική στάση της τόσο της νεοεκλεγμένης πρυτανικής αρχής, όσο και της καθεστωτικής παράταξης της ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Η πρυτανική αρχή τίθεται ξεκάθαρα υπέρ της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, γυρνά την πλάτη στα επιμέρους προβλήματα των τμημάτων και απαξιώνει συστηματικά τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος. Η δε «δημοκρατική και προοδευτική» ΠΑΣΠ, παράταξη του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια, αναμασά την κυβερνητική πολιτική με επιφανειακά και λαϊκίστικα επιχειρήματα, παρουσιάζει ως δική τους νίκη κατακτήσεις άλλων (π.χ. τα 100.000 που δόθηκαν για τη στέγαση λόγω των φοιτητικών καταλήψεων του Σεπτεμβρίου), χαϊδεύοντας τα αυτιά του φοιτητή με σκοπό τον αποπροσανατολισμό του και την κατάπνιξη οποιασδήποτε δράσης που εμποδίζει τα κυβερνητικά τους σχέδια. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η αποστασιοποίηση τους από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, συγκεντρώνοντας όλη την εξουσία στα χέρια των Δ.Σ., τα οποία φυσικά ελέγχουν, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να μένει ανενημέρωτος και αδρανής.
Ως Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση διεκδικούμε:
·         Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος της Διαμαντοπούλου. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου. Ούτε ένα ευρώ για πάσο, σίτιση, στέγαση, βιβλία. Να δοθούν τα πάσο σε όλους τους φοιτητές από τις γραμματείες των σχολών και όχι από εταιρείες. Ανατροπή της Εγκυκλίου για την περικοπή συγγραμμάτων. Να δοθούν όλα τα βιβλία.
·         Ανατροπή του Μνημονίου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ κάθε άλλης που θα τεθεί εναντίον των συμφερόντων μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ στην εργασία, την εκπαίδευση, κτλ.
·         Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση κάθε διαχωρισμού (π.χ. ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΣ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, Ενιαίο Λύκειο κτλ). Όχι στους δύο κύκλους σπουδών (bachelor-master) και στην εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits).
·         Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτό, καμία διαδικασία πιστοποίησης μετά το πτυχίο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
·         Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς κάθετους και οριζόντιους διαχωρισμούς και φραγμούς (οικονομικούς, ταξικούς, εξεταστικούς).
·         Όχι στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Λιγότερη δουλειά, Δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Μείωση των ωρών εργασίας και ταυτόχρονη ριζική αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.
·         Απεμπλοκή από τη διαδικασία της Μπολόνια και του κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ)
Απόσυρση των νόμων για ΙΔΒΕ-ΔΟΑΤΑΠ-Αξιολόγηση.
·         Κάτω τα χέρια από το άσυλο και διεύρυνσή του σε χώρους εργασίας και σχολεία.
·        Ίσα εργασιακά – δημοκρατικά – κοινωνικά δικαιώματα.
·        Καμία απέλαση. Κατάργηση των μεταναστευτικών νόμων και των κέντρων φιλοξενίας που ουσιαστικά αποτελούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ε. Α. Α. Κ. ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου