eaak.ioniou@gmail.com

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αυστηρά για… πρωτοετείς! (@copyright2012)


Φίλε πρωτοετή,
Καλώς ήρθες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο! Επιτέλους, πέτυχες τον πολυπόθητο στόχο σου, να εισα­χθείς στο πανεπιστήμιο. Αφήνεις, λοιπόν, πίσω σου μια χρονιά που σίγουρα δεν ήταν και η καλύ­τερη της ζωής σου γεμάτη άγχος, πίεση και διόλου ελεύθερος χρόνος. Σκέφτεσαι λοιπόν πως όλα αυτά τελεί­ωσαν και σε περιμένει μια υπέροχη φοιτητική ζωή… Ωστόσο, ίσως το πανεπιστήμιο δεν είναι όπως το είχες φα­νταστεί. Η παιδεία, μαζί με σχεδόν όλους τους τομείς, (όπως θα σε έχουν ζαλίσει κι από την τη­λεό­ρα­ση!) περνάει κρίση. Η κρίση αυτή όμως δεν είναι ουρανοκατέβατη! Το υπάρχον σύ­στημα, μέσω και της μνημονιακής πολιτικής, υποβαθμίζει συνεχώς τη δημόσια δωρεάν παιδεία, αλλά και τις μετέ­πει­τα συν­θήκες εργασίας.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τη μνημονιακή πολιτική. Η υποχρηματοδότηση φαίνεται να επηρεάζει ήδη τομείς όπως η στέγαση, πράγμα που άφησε στο δρό­μο πολλούς φοιτητές και οδήγησε άλλους να αφήσουν τις σπουδές τους. Άλλα προβλήματα με την ίδια ρίζα είναι η έλλειψη μόνιμου και μη, διδακτικού προσωπικού στα περισσότερα τμήματα, η επι­κείμενη κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων από το προσεχές εαρινό εξάμηνο, η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών (π.χ. αίθουσες διδασκαλίες, υλικο­τεχνικού εξοπλισμού) και η υποβάθμιση της ποιότητας της σίτισης (δεδομένου ότι η λέσχη δεν ανήκει στο πανεπιστήμιο, αλλά σε ιδιώτη). Ειδικά στο μετα­φρα­στι­κό, το υποχρεωτικό εξάμηνο εξωτερικού κινδυνεύει να χαθεί ορι­στικά λόγω υποχρη­μα­τοδότησης, στε­ρώντας έτσι από κάποιους φοιτητές το δικαίωμα να πάρουν πτυχίο.
                Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο δύο διαδοχικών αντιεκπαιδευτικών νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για την παιδεία. Οι συγκεκριμένοι νόμοι προσαρμόζουν το πανεπιστήμιο και την έρευνα στα μέτρα της αγοράς, ανοίγοντας το δρόμο στις επιχειρήσεις, μειώνουν την κρατική χρη­ματοδότηση, αίροντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και «κατοχυρώνουν» πτυχία κουρε­λό­χαρ­τα. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση περνά πια στα χέρια των ιδιωτών και το κόστος σπουδών μετα­φέρε­ται στον κάθε φοιτητή. Έτσι η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο γίνεται προνόμιο λίγων και εκλεκτών, απο­κλείοντας απ’ αυτό τα στρώματα που δεν έχουν την οικονομική άνεση, με τον ίδιο τρόπο που η πολι­τική του μνημονίου διαμορφώνει τις ίδιες συνθήκες αποκλεισμού τους σε κάθε άλλο κοινω­νικό τομέα όπως στην εργασία, την υγεία και την ασφάλιση.
Μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται πολύ μαύρα, αλλά ωστόσο είναι στο χέρι μας να αλλάξουν. Μακριά από λογικές ατομικισμού και ανταγωνιστικότητας που σου καλλιεργούσαν τόσα χρόνια, και μέ­σα από αμεσοδημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες μπορείς να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Με­σα από τη Γενική Συνέλευση μπορείς να πάρεις εσύ ο ίδιος αποφάσεις για τα προβλήματα που σε απα­σχολούν, εσένα και το φοιτητικό σου σύλλογο, χωρίς κανέναν θεόσταλτο σωτήρα που σου υπό­σχε­ται σημειώσεις, γνωριμίες και παρτάκια (βλ. «λαμπεροί» εκπρόσωποι των κυβερνητικών παρατά­ξε­ων ΠΑΣΠ, ΔΑΠ που συναντώνται στις εγγραφές, στα τραπεζάκια και στις αίθουσες, χαϊδεύοντάς σου  τ’ αυ­τιά, και οι οποίοι στοχεύ­ουν σε -τι άλλο;- την ψήφο σου στις φοιτητικές εκλογές). Μπορείς και μό­νος σου να γραφτείς, να κοινωνικοποιηθείς και φυσικά να παλέψεις και να διεκδικήσεις όλα όσα σου ανή­κουν.

Καλή αγωνιστική ακαδημαϊκή χρονιά
στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής!



Γενική συνέλευση
Είναι το ανώτερο αποφασιστικό όργανο του συλλόγου, όπου συμ­μετέχει το σύνολο των φοιτητών της σχολής. Είναι το μόνο πεδίο όπου μπορούν να αντιπαρατεθούν  πολιτικές απόψεις και να διαμορφωθούν συνειδήσεις. Ο καθένας έχει δικαίωμα να μιλήσει, να συζητήσει, να αποφασίσει. Η συνέλευση είναι το ζωντανό και αμεσοδημοκρατικό όργανο του φοιτητικού κινήματος, καθώς είναι μία διαδικασία ορ­γανωμένη από τα κάτω και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να κάνουν πολιτική για τον εαυτό τους. Δε θέλουμε η Γ. Σ. να είναι όργανο των παρατάξεων, ούτε να συγκαλούνται μόνο σε περιόδους εξάρσεις του φοιτητικού κινήματος. Θέλουμε να γίνονται όσο το δυ­νατόν συχνότερα ώστε να αποφασίζουμε οι ίδιοι για τα προβλήματά μας. Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. ο κάθε πολιτικός σχηματισμός ή το κάθε μέλος του συλλόγου προτεί­νει προς το σώμα το πλαίσιό του, δηλαδή το πολιτικό του σκεπτικό πάνω στα θέματα της συζήτησης και της δράσης που προτείνει στο σύλλογο.

 Ποιοι είμαστε εμείς;
Είμαστε ένα σχήμα που συμμετέχει στην Ε.Α.Α.Κ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση). Αποτελούμε δηλαδή, μια ανοιχτή συλλογικότητα, χωρίς ιεραρχίες και καπελώματα από κόμματα, χωρίς αιτήσεις εγγραφής ή διαγραφής και βιογραφικών, η οποία λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και προσβλέπει στον προβληματισμό και τη συμμετοχή του κάθε φοιτητή. Παρεμβαίνει σε ζητήματα της σχολής και γενικότερα της κοινωνίας από μια αριστερή ριζοσπαστική σκοπιά και προσπαθεί μέσω των γενικών συνελεύσεων να διεκδικεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των φοιτητών. Υπάρχουν αντιστοί­χως σχήματα και σε άλλες σχολές πανελλαδικώς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα οποία με τη σειρά τους παρεμβαίνουν ξεχωριστά στη σχολή τους, συμμετέχουν, συνδιαμορφώνουν και συντονίζονται όλα στην ΕΑΑΚ, ένα πανελλαδικό σύνολο αριστερών σχημάτων, το οποίο πρωταγωνιστεί στους φοιτητικούς αγώνες από το ’91 μέχρι σήμερα.
Τα σχήματα ΕΑΑΚ που παρεμβαίνουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι τα εξής:
-          Π.ΑΝ.Α.Σ.-ΕΑΑΚ (στο Ιστορικό)
-          ΑΡ.Χ.ΙΟ.-ΕΑΑΚ (στην Αρχειονομία-Βιβλιοθηκονομία)
-          Ρ.Α.Κ.Ι.-ΕΑΑΚ (στο Μεταφραστικό)



Με συνελεύσεις-συγκρούσεις-διαδηλώσεις μέχρι την ανατροπή…
ΕΑΑΚ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου