eaak.ioniou@gmail.com

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕ ΓΕΙΑ Ο «ΝΕΟΣ» ΝΟΜΟΣ…


Και φτάσαμε λοιπόν μετά από δυο γύρους εκλογών σε μια πρωτότυπη (αλλά ίσως και όχι!) μνημονιακή συγκυβέρνηση. Τα δυο μεγάλα κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παρότι φανερά αποδυ­ναμωμένα, κατάφεραν για ακόμα μια φορά να βρεθούν μαζί στα κυβερνητικά έδρανα παρέα με μια «αριστερή» ΔΗΜΑΡ, εξακολουθώντας να εφαρμόζουν με επιτυχία την πολι­τική λιτότητας των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά, κλείδωσε το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δις που περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει από το ευεργετικό του πεδίο ο τομέας της υγείας και της παιδείας. Την ώρα που κεφαλαιούχοι και τραπεζίτες πλουτίζουν υπό την αιγίδα του τριπτύχου κυβέρ­νη­ση-ΕΕ-ΔΝΤ, χιλιάδες ασφαλισμένοι μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μαθητές και φοιτητές αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις στις σπουδές τους,  με την ανεργία παράλληλα να εκτινάσσεται στα ύψη.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται και ο νόμος Αρβανιτόπουλου (αναθεωρημένη μορφή του νόμου Διαμαντοπούλου) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καθώς η προηγού­μενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει το συγκεκριμένο νόμο, μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε από το φοιτητικό κίνημα, η νέα κυβέρνηση φρόντισε να προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές που επιταχύνουν και προσπαθούν να εξο­μαλύνουν την εφαρμογή του. Αυτές περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, κλείσιμο και συγχωνεύσεις ιδρυ­μάτων, ορισμό των συμβουλίων ιδρύματος (πρώην Σ.Δ.) «δια αλλη­λογρα­φί­ας» ή απευθείας από το υπουργείο, σε περίπτωση που η διαδικασία παρακωλυθεί. Πα­ράλ­ληλα, ο κίνδυνος για δίδακτρα σε προπτυχιακά και μετα­πτυ­χιακά είναι πλέον υπαρκτός, ενώ οι φοιτητές θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι τα συγ­γράμματά τους, ήδη από το εαρινό εξάμηνο. Στις περισσότερες σχολές, η δωρεάν σίτιση και στέγαση φαντάζουν πια πολυτέλεια.

Όλα αυτά αποτελούν μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι για όσα αποφασίζονται για μας, χωρίς εμάς! Το φοιτητικό κίνημα, σε συμπόρευση με κάθε αγωνιζόμενο καθηγητή και εργαζόμενο, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν. Με δεδομένο το τελεσίγραφο του Υπουργείου Παιδείας για την διεξαγωγή εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος μέχρι της 25 Οκτώβρη θα πρέπει οι φοιτητές να μπούνε σε μαχητική πάλη διαρκείας. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, οι Φ.Σ. πρέπει να κινηθούν προς μια ριζοσπαστική κατεύθυνση ανατροπής του νόμου, κάτω από μια καίρια πολιτική βάση που θα είναι σε θέση να δώσει μια απάντηση για τα ζητήματα που απασχολούν το μέσο φοιτητή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες διοργανώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου η Πανελλαδική Δια­δή­λωση στη ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης) με τη συμμετοχή σωματείων και συλ­λο­­γικοτήτων από όλη τη χώρα. Θεωρούμε αναγκαίο όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα με μαζική συμμετοχή την ημέρα της διαδήλωσης και διοργάνωση επιμέρους δραστηριοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Ως Ε.Α.Α.Κ Ιονίου Πανεπιστημίου καλούμε τους φοιτητές και τους συλλόγους σε συμμετοχή στην πορεία της Παρασκευής 07/09 μαζί με το Συντονιστικό Ι.Π. και το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Κέρκυ­ρας.

ΟΥΤΕ ΣΙΩΠΗΣ, ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΕΑΑΚ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

1 σχόλιο: