eaak.ioniou@gmail.com

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


Η σημερινή πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση προκαλεί πέραν των άλλων και δύο σημαντικά ερωτήματα: «Βρισκόμαστε τελικά σε αδιέξοδο;» «Μπορούν τα φοιτητικά και  εργατικά κινήματα να φέρουν νίκες;». Η γη γυρίζει λοιπόν και η ιστορία αποδεικνύει ότι «τα πάντα ρει». Καμία κατάσταση δεν κρατά αιωνίως και σίγουρα ο καθένας μας συμβάλλει στη διαρκή κίνηση της ιστορίας και αποτελεί κομμάτι κάθε αλλαγής.
            Το ότι οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν το ρουν των πραγμάτων που τους επιβάλλεται, γίνεται εμφανές και από το φοιτητικό κίνημα και τις επιθέσεις που αφορούν στο πανεπιστήμιο και την εργασία. Ο τελευταίος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο νόμος-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου, είναι άλλη μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παιδείας, μεταφοράς της έρευνας στα χέρια των ιδιωτών και χτυπήματος των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων μας. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει παγώσει στην πράξη στα περισσότερα τμήματα, λόγω των καταλήψεων και της ετοιμότητας του φοιτητικού κινήματος (βλ. καταλήψεις Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2011, μπλοκάρισμα εκλογών για την ανάδειξη συμβουλίων διοίκησης κ.λπ.).
            Οι αλλαγές όμως που προωθούσε αυτός ο νόμος δεν ήταν άγνωστες στο φοιτητικό κόσμο. Το 1990-1 ο τότε υπουργός παιδείας Κοντογιαννόπουλος δημο­σι­εύει προσχέδιο νόμου που αφορά τα εξής: ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστη­μίων, κατάργηση παροχής δωρεάν συγγραμμάτων, περικοπές παροχών όπως σίτιση-στέγαση, κατάργηση επετηρίδας, χρονικό όριο στις σπουδές (σας θυμίζει κάτι;). Σε παρόμοια λογική κινούνταν και οι διατάξεις που αφορούσαν τα σχολεία. Η απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας ήρθε αμέσως, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Φοιτητές και μαθητές μπαίνουν στις γενικές τους συνελεύσεις, αποφα­σίζουν να καταλάβουν σχολεία και σχολές και κατεβαίνουν στο δρόμο. Η κυβέρνηση πιέζε­ται και υποχωρεί αλλά δεν αποσύρει το νόμο. Το κίνημα όμως, αποφασίζει να τον ανατρέψει και τότε έρχεται αντιμέτωπο με το παρακράτος. Ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας νεκρός από ομάδα τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ (επικεφαλής: ο Καλαμπόκας). Οι κινητοποιήσεις γιγαντώνουν και παίρνουν εκρηκτι­κές διαστάσεις. Ο υπουργός παραιτείται, ο νόμος ανατρέπεται!
            Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ συνεχίζουν να προετοιμάζουν νόμους οι οποίοι θέτουν ως στόχο όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις φιλελεύθερης λογικής, με άλλα ονόματα και τίτλους. Κάποιοι απ’ αυτούς ψηφίζονται, αλλά πάλι μένουν στα χαρ­τιά. Γιατί; Βασική προϋπόθεση εφαρμογής τους είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο μιλά για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η επίθεση λοιπόν στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, γίνεται οργανωμένη το 2006-7. Η τότε υπουργός παιδείας Μ. Γιαννάκου έχοντας ήδη προωθήσει νόμους που αφορούν μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (νόμοι Αξιολόγησης, Ι.Δ.Β.Ε., κ.α-2004), αλλά που έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση της αξία των πτυχίων, εξειδίκευσης των γνωστικών αντικειμένων, διάσπαση των εργαζομένων με δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων, κτλ, προκαλεί την τύχη της και προωθεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 και ένα νέο νόμο-πλαίσιο (κατάργηση δωρεάν συγγράμματος, κατάργηση ασύλου, ν+2 έτη κτλ). Αυτή η ενέργεια ήταν ζωτική για την εφαρμογή των υπόλοι­πων νόμων που ήταν σε τελική ανάλυση, νόμοι εργατικής κατεύθυνσης. Οι φοιτητές οργανώθηκαν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, βγαίνουν δυναμικά στο δρόμο και σχεδόν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα έχουν καταλήψεις. Η πίεση που άσκησαν έφερε ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή των νόμων του 2004, καθώς και του νόμου-πλαίσιο του ’07, και το να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
Στη λογική της δημιουργίας νικηφόρων δομών, αγώνων και πολιτικής η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Ιονίου Πανεπιστημίου παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει την Τρίτη 8 Μαΐου, στις 18:00, στο Ιστορικό, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Νίκες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος». Στην συζήτηση θα συμμετάσχουν ενεργοί αγωνιστές του φοιτητικού και εργατικού κινήματος από όλη τη χώρα, που θα τοποθετηθούν με βάση τη δική τους εμπειρία πάνω σε νίκες που σημείωσε το φοιτητικό και εργατικό κίνημα και τέλος, πάνω στην προοπτική των αγώνων σήμερα.
ΟΥΤΕ ΣΙΩΠΗΣ, ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!


 ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΗ, ΣΤΙΣ 18.00, ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Νίκες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος»


Ε.Α.Α.Κ.
ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου