eaak.ioniou@gmail.com

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...



Το χαρακτηριστικό των  τελευταίων   χρόνων είναι η οικονομική κρίση. Η ελληνική κοινωνία αλλάζει και μαζί με αυτή και οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της. Οχτώ (!) πλέον χρόνια μνημονίου που έφερναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά την σαφέστατη εντολή του δημοψηφίσματος, μας έχουν φέρει σε μια κατάσταση όπου οι λέξεις χρέος, ανεργία κ.α. να παίζουν μόνιμα στα κανάλια και στις συζητήσεις μεταξύ μας. Σε συζητήσεις για την καθημερινότητα και το μέλλον μας, που πολύ συχνά καταλήγουν στην απογοήτευση και την παραίτηση.
Τα προβλήματα δεν μένουν έξω από το πανεπιστήμιο. Αυτό αλλάζει και διαμορφώνει ολοένα κα χειρότερους όρους τόσο για τις ίδιες μας τις σπουδές, όσο και για την επαγγελματική μας προοπτική. Η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση των σπουδών μας διεξάγεται συντονισμένα και σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού αφορά την επιβολή των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την εκπαίδευση, δηλαδή ακριβώς, τη μνημονιακή πολιτική όσον αφορά το πανεπιστήμιο.
Οι καθεστωτικές παρατάξεις στο Πανεπιστήμιο έχουν μεγάλη ευθύνη σ' αυτό αφού μιλάμε είτε για ιμάντες μεταβίβασης κομματικών γραμμών, είτε για «ανεξάρτητους» διαχειριστές της υφιστάμενης κατάστασης. Επικρατεί η πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε για το κοινωνικά αναγκαίο αλλά για το “οικονομικά” εφικτό που παρουσιάζεται ως ρεαλισμός και αντικειμενικό.
Τα παραπάνω είναι φανερά και στον φοιτητικό σύλλογο της σχολής μας ο οποίος μάλιστα βρίσκεται και σε σχετική αδράνεια. Αλλά τι είναι ο σύλλογος ;
Ο σύλλογος αποτελείται από το σύνολο των φοιτητών της σχολής μας και συγκροτείται στη βάση των συλλογικών του διαδικασιών και των θέσεων που αποφασίζονται σε αυτές. Το βασικό αποφασιστικό όργανο του συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.). Είναι η ανώτερη αποφασιστική διαδικασία του συλλόγου, στην οποία συμμετέχει το σύνολο των φοιτητών και ο καθένας μπορεί να πάρει το λόγο. Στόχο έχει να αποφασίσει τις θέσεις και τις κινητοποιήσεις του συλλόγου για την εξυπηρέτηση των κοινών συλλογικών μας συμφερόντων. Εκτός από την Γενική συνέλευση υπάρχει και το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) το οποίο έχει επτά έδρες και εκλέγεται μέσα από την διαδικασία των φοιτητικών εκλογών και συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις παρατάξεις-σχήματα που συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές αναλογικά με το εκλογικό τους αποτέλεσμα.
Η εύρυθμη όμως λειτουργία των οργάνων του συλλόγου και η υπεράσπιση με κάθε μέσο των συλλογικών μας συμφερόντων απέχει πολύ από την κατάσταση στον δικό μας σύλλογο.
Έτσι  προκύπτει η ανάγκη να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για αυτό δημιουργούμε την ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ-Ε.Α.Α.Κ. 

Τι είναι η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ;

Ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα που σκοπό έχει την ενεργοποίηση εκ νέου του συλλόγου.
  • Ανεξάρτητο τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, γιατί δε θέλουμε να χρωστάμε και να λογοδοτούμε σε κανένα, παρά μόνο στους φοιτητές της σχολής μας.
  • Αριστερό, γιατί παρά το γεγονός ότι ο όρος γεννά δυσπιστία ο πραγματικός ρόλος της αριστεράς είναι να προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών,  το συλλογικό αγώνα απέναντι στην αδιαφορία, τον εφησυχασμό, την ανάθεση των διεκδικήσεων σε «ειδήμονες» και το ατομικό βόλεμα. Γιατί η δύναμη βρίσκεται στη συλλογικότητα αφού η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να διαμορφώνουν τις εξελίξεις και να πετυχαίνουν νίκες.
  • Σχήμα επειδή όλες μας τις αποφάσεις για το τι θα κάνουμε στη σχολή τις παίρνουμε σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που καταλήγουν σε μια σύνθεση όλων των απόψεων που ακούγονται.

Και γιατί ΕΑΑΚ;
Ο κόσμος δεν αρχίζει ούτε τελειώνει μέσα στην σχολή μας. Επιδιώκουμε το συντονισμό και την κοινή δράση με πολλά παρόμοια αριστερά σχήματα που υπάρχουν πανελλαδικά. Κι αυτό επειδή δεν πιστεύουμε ότι είμαστε οι κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας. Επειδή δεν πιστεύουμε σε μια Αριστερά που «σκέφτεται» και «δρα» για τον κόσμο, αλλά σε μια Αριστερά που σκέφτεται και δρα μαζί με τον κόσμο. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους συμμετέχουμε στο πανελλαδικό δίκτυο σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ), που είναι το μοναδικό πολυσυλλεκτικό μόρφωμα στο Πανεπιστήμιο.

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ Η ΝΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

ΓΙΑΤΙ Ή ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ Ή ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ- Ε.Α.Α.Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου