eaak.ioniou@gmail.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ Α.Ρ.Τ. - Ε.Α.Α.Κ.



Τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια συμπυκνώνουν ένα φάσμα πολιτικών και κινηματικών ακολουθιών. Ο ελληνικός κοινωνικός σχηματισμός είχε αρκετές δεκαετίες να βιώσει το εύρος και το βάθος αυτών των ακολουθιών. Η οικονομική κρίση έφερε το τέλος ενός κοινωνικού συμβολαίου δεκαετιών και μαζί την διάλυση των πολιτικών εκπροσωπήσεων που είχαν δομηθεί εντός αυτού. Ως συνέπεια, η πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Αριστερά και τις δυνάμεις της εργασίας. Κληρονομημένες στρατηγικές και σχέδια παίχτηκαν στο πολιτικό και κινηματικό πεδίο ενώ κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενα ήρθαν αντιμέτωπα με ένα πλήθος πρωτότυπων ερωτημάτων και αντιφάσεων. Οι υπάρχουσες αυτές στρατηγικές είτε χρεοκόπησαν πλήρως και οδήγησαν στην ενσωμάτωση και στην επί της ουσίας αλλαγή στρατοπέδου για ένα κομμάτι της Αριστεράς που διακατεχόταν από έναν έντονο κυβερνητισμό και μια φιλοΕΕ αντίληψη, είτε έδειξαν τα όρια τους καθώς δεν μπόρεσαν να συγκροτήσουν εκείνο το πολιτικό σχέδιο και τις κοινωνικές πρακτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να ανασυγκροτήσουν το λαϊκό κίνημα, να απαντήσουν στο σήμερα με πειστικό και συγκροτημένο τρόπο, δηλαδή πώς μπορεί να υπάρξει μια φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση.

Προφανώς, η παραπάνω κατάσταση βρίσκει την έκφρασή της και στο Πανεπιστήμιο. Οι τρομακτικές συνέπειες της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης έχουν αφήσει βαθύ σημάδι στους κοινωνικούς χώρους των σχολών ενώ τα διάφορα σχέδια της φοιτητικής Αριστεράς που έχουν λάβει χώρα εντός του φοιτητικού κινήματος αυτή τη στιγμή φαίνονται να μην μπορούν να απαντήσουν στο βάθος και το εύρος των ερωτημάτων.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Η υποχρηματοδότηση είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, η σίτιση και η στέγαση που είναι σε χέρια ιδιωτών περικόπτεται κάθε χρόνο. Επιπλέον, η έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού στα περισσότερα τμήματα, η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών (π.χ. αίθουσες διδασκαλίας, υλικοτεχνικού εξοπλισμού) αποτελούν παθογένειες. Τέλος, οι μηνύσεις που έχουν γίνει σε πέντε φοιτητές έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας και μία αίσθηση ήττας στο σύνολο του φοιτητικού κινήματος.

Πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα μας (Τ.ΗΧ.ΕΙ.) η υποχρηματοδότηση είναι ορατή με την έλλειψη αιθουσών και τον ελλιπή εξοπλισμό. Η ανανέωση του προγράμματος σπουδών σε συνδυασμό με τα Ευρωπαϊκού τύπου ECTS και την ύπαρξη αλυσίδων αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ολοκλήρωση των σπουδών μας. Το διδακτικό προσωπικό δεν επαρκεί και η ασυνέπεια μερικών καθηγητών δημιουργεί περεταίρω προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία μεταπτυχιακού επί πληρωμή, το οποίο οργανώθηκε με την μεταφορά προπτυχιακών μαθημάτων με άκριτο τρόπο σε αυτό, δημιούργησε ένα ασαφές γνωστικό αντικείμενο.

Παρόλα τα προβλήματα ο Σύλλογος Φοιτητών βρίσκεται σε αδράνεια και δε φαίνεται να μπορεί να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα. Σε αυτή τη συγκυρία προκύπτει η ανάγκη σύστασης ενός νέου ανεξάρτητου αριστερού σχήματος με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Γι’ αυτό προχωρούμε στη δημιουργία ενός νέου σχήματος, με το όνομα Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική κίνηση Τεχνών (Α.Ρ.Τ.), το οποίο αποτελεί κομμάτι του πανελλαδικού δικτύου σχημάτων της Ε.Α.Α.Κ.. (Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση).
Ωστόσο πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε το σύλλογο αλλά το αντίθετο. Καλούμε λοιπόν κάθε ανένταχτο/η φοιτητή/τρια ή φοιτητική δύναμη που κατανοεί την αναγκαιότητα για συλλογική δράση και διεκδίκηση να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα.

-         Καλούμε όλους τους φοιτητές του Τ.ΗΧ.ΕΙ. στη συνέλευση της Παρασκευής στο κτίριο Αρεταίος στις 14.00.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου