eaak.ioniou@gmail.com

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε! Στηρίζουμε Ε.Α.Α.Κ!


Οι φετινές φοιτητικές εκλογές μας βρίσκουν αντιμέτωπους με:
·        3 αντιλαϊκά μνημόνια,
·        τον εκφασισμό της κοινωνίας και με την άνοδο των Νεοναζί,
·        2 αντιεκπαιδευτικούς νόμους (Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου),
·        το Σχέδιο «Αθηνά»,
·        το Σχέδιο απασχόλησης-δουλοποίησης των νέων,
·        τη «Συνομοσπονδία» του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων,
και ένα σωρό άλλα προβλήματα, που προέρχονται όλα από την ίδια ρίζα: τις επί­­μονες προσπάθειες κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για τη διατήρηση του σάπιου καπι­ταλι­στι­κού συ­στήματος, πάντα στις δικές μας πλάτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν ένα πολιτικό γε­γονός που δίνει το στίγμα της πολιτι­κοποίησης της νεολαίας. Σε μια συγκυ­ρία που η ίδια η ύπαρξη των συλλογι­κών διαδικασιών διώκεται, η αδιαφορία δίνει το “πράσινο φως” στη διάλυση του πανεπιστημίου, αφού “κανείς δεν εν­δι­α­­φέ­ρε­ται, κανείς δεν νοιάζεται, μόνο οι γνωστές μειο­ψη­φί­ες”. Τη στιγμή που όλοι οι ισχύ­οντες (μόνο στα χαρτιά τους!) αντι­εκ­παιδευτικοί νόμοι στοχεύουν στη φίμω­ση του φοιτητή και στην κατάργηση του φοιτητικού συλλόγου, στρεφό­μα­στε ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που πλήττουν την παιδεία και την κοινωνία μας.
Ειδικά φέτος, εμείς δε θα σωπάσουμε όπως αυτοί θέλουν, αλλά αντίθετα θα τους δείξουμε ότι είμαστε εδώ και μπορούμε να τους ανατρέ­ψουμε, μαυρίζοντας τους φορείς των ιδεών τους στο πανεπιστή­μιο (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ) και επιλέγοντας την ψήφο της ανατροπής. Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν επιτρέπουμε το ξεπού­λημα του πανε­πιστημίου μας στους ιδιώτες. Η απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρα αριστερή-αντικαπιταλιστική. Δεν μπαίνουμε σε λογικές διαχείρισης ή διαπραγ­μάτευσης της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά ανατροπής της. Δεν πρέπει να ανα­λωνόμαστε στην αναζήτηση ενδιάμεσων και δήθεν ανακουφιστικών λύσεων ούτε να μπαίνουμε σε διαδικασίες συνδιαλλαγής με εκείνους που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας φιμώσουν και να μας καταστείλουν. Η στάση τους είναι και­ρό τώρα ξεκάθαρη. Ξεκάθαρη πρέπει να είναι και η δική μας: Κανένας διάλογος! Ήρθε η ώρα της ΡΗΞΗΣ!
Ως ΕΑΑΚ θεωρούμε πως αυτό θα επιτευχθεί μέσα από ένα δυνατό, αγω­νιστικό φοιτητικό σύλλογο, με τους φοιτητές να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις σπου­δές και το μέλλον τους. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, πορείες και διαδη­λώσεις ο φοιτητής πρέπει να είναι ενεργός όλο το χρόνο για να διεκδικεί αυτά που του ανήκουν. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί και η ψήφος του, χωρίς λογικές ανά­θεσης σε «από μηχανής θεούς» και σωτήρες, έχοντας σαφή πολιτικό προσανατο­λισμό. Οι φοιτητές οφείλουν να γνωρίζουν από πού προέρχονται τα προβλήματά τους για να τα αντιμετωπίσουν συλλογικά και οργανωμένα. Δε θα γίνουμε η γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης! Χρέος μας η ανατροπή τους!

Για τι παλεύουμε:
·          Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Όχι στις ιδιω­τι­κο­ποιήσεις των πα­νε­πιστημίων, έξω οι ιδιώτες από τις σχολές.
·          Ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων Διαμαντοπού­λου-Αρβανιτό­που­λου.
·          Όχι στο Σχέδιο «Αθηνά». Καμία συγχώνευση-κατάργηση, κανένας φοιτητής να μην αφήσει τις σπουδές του, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί.
·          Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
·          Καμία υλοποίηση των σχεδίων της Ε.Ε. για την εκπαίδευση. Ανυπακοή τις κατευθύνσεις της Μπολόνια, κατάργηση των ECTS.
·          Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όχι στον κατακερματισμό της εκπαί­δευ­σης και στα πτυχία δύο ταχυτήτων.
·          Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις και ειδικεύσεις, το πτυχίο ως μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Πλήρη επαγ­γελ­μα­τικά και εργασιακά δικαιώματα.
·          Ρήξη με κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ. Διαγραφή του χρέους. Λεφτά για την υγεία, την παιδεία και την ασφάλιση.
Ειδικότερα, για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διεκδικούμε:
·        Όχι στη Συνομοσπονδία του πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Αυ­τό­νομη λειτουργία, διοίκηση και επαρκής χρηματοδότηση για το κάθε ίδρυμα.
·        Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Καμία εξάρτηση του πανεπιστημίου από ιδιώτες.
·        Διδακτικό προσωπικό για όλα τα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών, με αξιοπρεπείς μισθούς.
·        Βελτίωση των υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή όλων των μαθημάτων.
·        Άμεση παραίτηση της πρυτανικής αρχής, όχι στη σύσταση του Συμ­βου­λίου Ιδρύματος. Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις φοιτη­τών, κα­θηγητών, εργαζομένων.

Τι είναι Ε.Α.Α.Κ.;
Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση απο­τελεί το πιο πετυχημένο εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς στο χώρο των πανε­πι­στη­μίων πανελλαδικά. Εκφράζει μια ολοκληρω­μένη πολιτική πρό­­­ταση με αντι­καπιταλι­στι­κά κριτήρια και συμβάλλει στη συγκρότησης μίας άλλης (και όχι άλλης μιας) αριστεράς. Μιας αριστεράς που θα υπερασπίζεται μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τα κινήματα τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλει­οψηφίας των φοιτητών έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αν οι φοιτητές δεν αγω­νι­στούν οι ίδιοι γι αυτά, τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο. Πιο συγκε­κριμένα:
Ενιαία: Αποτελεί χωνευτήρι ανεξάρτητων αριστερών σχημάτων σε σχολές και πόλεις, με πανελλαδικές και τοπικές διαδικασίες που στοχεύει στη χάραξη κοινής και ενιαίας πολιτικής και πρακτικής.
Ανεξάρτητη: από κόμματα, μηχανισμούς, κράτος και από την αστική πολιτική που προ­ασπίζεται τις σύγχρονές ανάγκες και τα δικαιώματα μας, κηρύσσει κάλε­σμα αγώνα και προτάσσει την έννοια της πολιτικής για τον εαυτό μας (από εμάς για εμάς). Δηλαδή, δεν είμαστε παράταξη κανενός κόμματος και δεν χρηματοδο­τούμαστε από πουθενά.
Αριστερή: Είμαστε κομμάτι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Είμαστε με εκείνη την αριστερά που παλεύει έτσι ώστε οι αγώνες να νικούν και να εμπνέουν το σύ­νολο του κόσμου. Με λογική ανατροπής, ρήξεων και αντικαπιταλιστικών διεκδική­σε­ων. Γιατί βλέπουμε την αναγκαιότητα μιας άλλης κοινωνίας συνολικά, που ξε­περνά τα όρια του καπιταλισμού και στηρίζεται στην ισότητα και στην ελευθερία και όχι στην βαρβα­ρότητα και στο κέρδος. Γιατί όταν οι ανάγκες μας δε χωράνε στην πραγματικό­τητα δεν αλλάζουμε τις ανάγκες μας αλλά την πραγματικότητα.
Κίνηση: Που ζει και αναπτύσσεται μέσα από κινηματικές διαδικασίες. Απότοκος του κινήματος ‘90-‘91 και πρωτοστάτης στις κινητοποιήσεις της τελευταίας 20ετίας κινείται στο δρόμο του νικηφόρου αγώνα και της συλλογικής δράσης.


ΔΕ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ, 
ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ,

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ



ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

ΕΑΑΚ


ΑΝΤΙ.ΡΙ.Σ.Ι.-ΕΑΑΚ (ΤΙΣ)
ΑΡ.Χ.ΙΟ.-ΕΑΑΚ (ΤΑΒ)
Ρ.Α.Κ.Ι.-ΕΑΑΚ (ΤΞΓΜΔ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου