eaak.ioniou@gmail.com

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Πουτ δι άσυλο ντάουν σλόουλι!


Δεν φαντάζεστε τι χαρά νιώσαμε όταν βρέθηκε στα χέρια μας ένα ραβασάκι που έστειλε η κα Διαμαντοπούλου στους Πρυτάνεις των Σχολών! Συγκεκριμένα, η κα Υπουργός απηύθυνε μία επιστολή στους Πρυτάνεις, με την οποία τους ζήτησε να λάβουν θέση σχετικά με το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου και της κατάργησής του.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της κας Υπουργού υπάρχουν μερικά σημεία τα οποία μας τράβηξαν το ενδιαφέρον, καθώς ανέφεραν μέτρα όπως ο περιορισμός του πανεπιστημιακού ασύλου αποκλειστικά στις αίθουσες διδασκαλίας και έρευνας («Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του...») . Αυτό που εύκολα καταλαβαίνουμε από το συγκεκριμένο μέτρο είναι ότι σε λίγο καιρό σε όλους τους χώρους της κάθε Σχολής εκτός των αιθουσών διδασκαλίας και έρευνας (όπως προαύλια, αίθρια, διαδρόμους κ.α), θα έχουμε και ‘μείς τη χαρά να συναντάμε κάμερες, Προστάτες του Πολίτη και ποιος ξέρει τι άλλο.

Επίσης, στην επιστολή της η κα Υπουργός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαία δράση ενάντια στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, οι οποίοι εδρεύουν σε κτήρια που ανήκουν σε πανεπιστημιακή περιουσία («Κάθε ίδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των όποιων χώρων τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη…» και παρακάτω «Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας…» ).Όπως βλέπουμε, έφτασε η ώρα να δούμε τα μέτρα που όλοι περιμέναμε!

  • Σταδιακή κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου!
  • Δυνατότητα παρουσίας των δυνάμεων Τρομοκρατίας του Πολίτη στους ακαδημαϊκούς χώρους!
  • Κάμερες παρακολούθησης στα Πανεπιστήμια!
  • Απολύσεις δημοσίων συμβασιούχων υπαλλήλων και προσλήψεις ιδιωτικών εταιριών security μέσω εργολαβιών για την φύλαξη των Πανεπιστημίων!

Αυτό όμως που μας χαροποίησε ακόμη περισσότερο από το γραμματάκι αυτό, ήταν η πρόταση του Αντιπρύτανη του δικού μας Πανεπιστημίου, του κου Ξανθουδάκη, να καταργηθεί το άσυλο! Πιο συγκεκριμένα, ο κος Αντιπρύτανης, μαζί με τον κο πρύτανη και άλλους τρεις πρυτάνεις (Παν. Αιγαίου, Γεωπονικού, Πολυτεχνείου Κρήτης), κατέθεσε ψήφισμα υπέρ της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου, στη σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Ε.Μ.Π . Η πλειοψηφία των πρυτάνεων όμως τάχθηκε αμέσως κατά της συγκεκριμένης πρότασης. Εμείς βέβαια, δεν μπορούμε παρά να απορούμε σχετικά με το γιατί ο αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου να προτείνει κατάργηση του Ασύλου; Σημειώθηκε άραγε ποτέ ο,τιδήποτε αξιόποινο εντός του Ιονίου Πανεπιστημίου οδηγώντας τον κο Ξανθουδάκη σε μια πρόταση σαν κι αυτή; Αυτό όμως που μας κάνει να απορούμε ακόμη περισσότερο, είναι το κατά πόσο γίνεται ο οποιοσδήποτε, είτε αυτός είναι αντιπρύτανης, είτε φοιτητής είτε περαστικός, να καταθέτει προτάσεις τέτοιας βαρύτητας εκπροσωπώντας ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο, χωρίς πρώτα να κάνει ένα στοιχειώδη διάλογο με όσους το συναποτελούν! Οι προσωπικές απόψεις και αντιλήψεις του καθενός είναι απολύτως σεβαστές. Όσοι όμως εκπροσωπούν κάποιους άλλους, όπως για παράδειγμα το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας ενός Πανεπιστημίου, οφείλουν να εκφράζουν τις θέσεις αυτών που εκπροσωπούν και μόνο! Με ποιο δικαίωμα και έπειτα από ποιες διαδικασίες ο κος Αντιπρύτανης προχώρησε σε πρόταση υπέρ της κατάργησης του Ασύλου χωρίς να κάνει διάλογο με την φοιτητική κοινότητα; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν βρήκαμε. Ψάξαμε όμως και βρήκαμε, ορισμένους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση και ορισμένες Πρυτανικές Αρχές ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαία η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

  • Κατ’ αρχήν, έχει παρατηρηθεί ότι εντός πανεπιστημιακών χώρων, έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως π.χ. διακίνηση ναρκωτικών. Στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα ας πούμε και σε άλλες πόσες περιοχές της χώρας δεν γίνεται διακίνηση ναρκωτικών κάτω απ’ τη μύτη Προστατών του Πολίτη…
  • Επίσης, οι καταλήψεις των σχολών ως αντίδραση των φοιτητικών κοινοτήτων ζημιώνουν το εκπαιδευτικό έργο. Το εκπαιδευτικό έργο το οποίο ζημιώνεται από τα φοιτητικά κινήματα και όχι από τις ελλείψεις των υλικοτεχνικών υποδομών, όπως π.χ. το γεγονός ότι φέτος πάρα πολλοί φοιτητές του Ιονίου πήραν βιβλία λίγο πριν αν όχι λίγο μετά την έναρξη της εξεταστικής.
  • Τα ερευνητικά έργα των Πανεπιστημίων πάνε πίσω λόγω των καταλήψεων. Ναι, κι αυτοί στενοχωρήθηκαν για το πλήγμα που υπόκειται η πανεπιστημιακή έρευνα, όχι για το πλήγμα που παθαίνει η τσέπη τους λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης των επιχειρηματιών.

Και αφού λοιπόν τα επιχειρήματά τους, υπέρ της κατάργησης του Ασύλου, δεν μας φάνηκαν ιδιαίτερα πειστικά, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε μόνοι μας μερικούς λόγους οι οποίοι να δικαιολογούν τέτοια κάψα για το Άσυλο.

  • Η κατάργηση του Ασύλου θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό των φοιτητικών κινημάτων, με αποτέλεσμα τη θέσπιση μέτρων και νόμων οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα περνούσαν ποτέ λόγω της αντίδρασης των φοιτητών.
  • Οι επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν τα Πανεπιστήμια για να διεξάγουν έρευνες για λογαριασμό τους, θα απαλλαχθούν επιτέλους από το πρόβλημα των καταλήψεων, οι οποίες αποτελούν αιτία μείωσης των εσόδων τους.
  • Σημαντικός κοινωνικός – πολιτικός αντίλογος θα εξαφανιστεί, όταν λόγω της κατάργησης του ασύλου σε πανεπιστημιακούς χώρους, εκκενωθούν οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, που γεννιούνται σε κατειλημμένα ακίνητα Πανεπιστημίων.
  • Περισσότερα φράγκα θα πάνε από το Κράτος στους επιχειρηματίες, καθώς μέσω εργολαβιών θα προσληφθούν πολυάριθμες εταιρίες security για την φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων (προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό αποτελεί η απόλυση όσων εργάζονται τώρα στο συγκεκριμένο τομέα).

Επειδή όμως τα συμπεράσματα που βγάλαμε απ’ όλα αυτά που βρήκαμε και μάθαμε μας έβαλαν σε σκέψεις, θεωρήσαμε συνετό να καλέσουμε όλα τα μέλη της φοιτητικής μας κοινότητας, σε μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Η συζήτηση θα «συνοδεύεται» από προβολή της ταινίας Φράουλες και Αίμα καθώς και ορισμένων βίντεο με παραδείγματα της κρατικής καταστολής και της καταπάτησης του Ασύλου και των ατομικών ελευθεριών σε Γερμανία, Η.Π.Α. και Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου, στην αίθουσα 6 του Τμήματος Ιστορίας στις 19:00.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Π.ΑΝ.Α.Σ. Ιστορικού Αντιχρονισμός Μουσικού ΑΝ.Α.ΚΙΝΗΣΗ Πληροφορικής Αριστερή Πρωτοβουλία Τ.ΗΧ.ΕΙ. Σχήμα μεταπτυχιακών υποψηφίων διδακτόρων

1 σχόλιο: