eaak.ioniou@gmail.com

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!


Παρά την καθημερινότητα της νηνεμίας στις σχολές την περίοδο της εξεταστικής, η κοινω­νι­κή πραγ­ματικότητα χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές εξελίξεις. Την ώρα που μεγάλο άγχος μπορεί να προκαλεί η ύλη του επόμενου μαθήματος, η κοινωνική πλειοψηφία βιώνει εντονότατα μια καθημε­ρινότητα όπου κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ μειώνουν τους μισθούς, απολύουν χιλιάδες απ’ το δημόσιο, κα­ταργούν κάθε έννοια συλ­λογικής διεκ­δί­κησης, καταστέλλουν απεργίες και σπάνε καταλήψεις, ποι­νικοποιούν κοινωνι­κούς αγώ­νες και διώκουν αγω­νιστές, διαλύουν την παιδεία, την υγεία και κά­θε κοινωνική παροχή, ιδιωτικοποιούν τα κοινωνικά αγα­θά… Και η λίστα δεν τελειώνει.
                Και ενώ το τελευταίο διάστημα η πραγματικότητα του φοιτητή περιοριζόταν στους τοίχους του σπιτιού του πάνω από δεκάδες βιβλία, χιλιάδες εργα­ζόμενοι βρίσκονταν στους δρόμους για να διεκ­δικήσουν τα αυτονόητα: την πληρωμή των δεδου­λευ­μένων τους, την αποφυγή μισθών πείνας και τις συλ­λογι­κές συμβάσεις. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση και πλήρως εναρμονισμένη με το «δημοκρατικό» πνεύμα των ημερών: επιστράτευση! «Αποφασίζομεν και διατάσ­σομεν». ΜΑΤ στο ΜΕΤΡΟ, ΜΑΤ στα λιμάνια, ΜΑΤ στους αγρότες… Δεν διστάζουν σε τίποτα. Φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής. Όλα για το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΔΝΤ. Χωρίς περιστρο­φές, η πολιτική επι­στράτευση είναι το πιο αντιδημοκρατικό αντερ­γατικό μέτρο μετά τις εκτελέ­σεις συν­δι­καλιστών: υπο­χρεωτική άμεση στράτευση των απεργών και περιστολή πολιτικών και δημοκρατικών τους δικαι­ωμάτων. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στους εργαζομέ­νους είναι σαφές: «Θα δουλεύ­ετε με όσα λεφτά θέλουν να σας δίνουν οι ερ­γο­δότες, όποτε σας τα δίνουν και όποιος τολμάει να διαμαρ­τυρηθεί γι' αυτό, θα επιστρατεύεται!».
                Η φασιστικοποίηση ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στον εργασιακό τομέα, αλλά και σε κάθε μορφή συλλο­γι­κής δημο­κρα­τικής αντίδρασης. Όλοι θυμόμαστε τη χουντι­κού χα­ρακτήρα σύλ­ληψη των 28 φοιτητών και φοιτητριών του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. μέσα στο κτήριο της πρυτανείας του Ιονίου Πανεπι­στημίου, κατ’ εντολή της ίδιας της πρυτάνεως, καθώς και επα­νειλημμένες εισ­βο­λές στο άσυλο (ΑΣΟΕΕ, ΑΠΘ κλπ.), επι­θέσεις σε καταλήψεις-αυτοδιαχει­ριζόμενους χώρους (Βίλ­λα Αμαλίας, κατά­ληψη Σκαρα­μαγκά κλπ.) και πολυάριθμες διώ­ξεις αγωνιστών. Διαπι­στώ­νουμε λοιπόν μια γενικευ­μένη προσπάθεια για τη συγ­κρότηση ενός ασφυ­κτικού απολυ­ταρ­χικού πλέγματος προκει­μένου να σωπά­σει κάθε φωνή που τολμάει να αντιστέκεται.
Το κύριο αίτημα των εργαζομένων, της νεολαίας και των ανέργων είναι σαφές: καμία υποχώρηση από τις Συλλογικές Συμβά­σεις Εργασίας, τέρμα στις απολύσεις και στις διώξεις. Οι αγώνες εί­ναι εδώ για να ξεσπούν και να δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος, της αξιοπρεπούς δουλειάς και ζωής, αρ­κεί να πά­ρουμε οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια μας μέσα από συλλογικές και ανυποχώρητες διεκδ­ική­σεις. Το παρά­δειγμα των εργαζόμενων οφείλουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς έχοντας ως προμε­τωπίδα το δικαίωμα τόσο στην εργασία με δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις, όσο και στην κοινωνία των ποιοτικών δημο­σίων και δωρεάν υπηρεσιών, κόντρα στα σχέδια ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.
·         ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
·         ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
·         ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΑΑΚ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου