eaak.ioniou@gmail.com

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Κάτω τα χέρια από την στέγαση!!!
Ένα κεκτημένο του Ιονίου Πανεπιστήμιου, η δωρεάν στέγαση φοιτητών στην εστία και σε διάφορα ξενοδοχεία για πρώτη φορά από την ίδρυση του ιδρύματος καταργείται…
Το ρητό κάθε πέρυσι και καλύτερα που λέμε… εκφράζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση με το χειρότερο τρόπο. Χρόνο με το χρόνο αποκλείονται όλο και περισσότεροι φοιτητές από το δικαίωμα της φοιτητικής μέριμνας λόγω ανεπίσημων ή επίσημων πλέον κριτηρίων ή προτεραιοτήτων.
Αποκορύφωμα της κατάστασης αυτής αποτελεί η φετινή χρονιά. Η σοσιαληστρική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφού εξόντωσε κάθε κοινωνικό δικαίωμα στο χώρο της εργασίας εκτελώντας τις επιταγές Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. και με την συμπολίτευση Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ,( μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων) βάλθηκε τώρα να εξοντώσει και το τελευταίο ψήγμα φοιτητικής μέριμνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σχεδόν 250 φοιτητές-φοιτήτριες μένουν Ουσιαστικά εκτός κληρωτίδας και δωρεάν στέγασης, πιο λαϊκά πετάγονται στο δρόμο!
Φυσικά τα γεγονότα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγών και εξαγγελιών της υπουργού Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου κι όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα στα μέτρα αυτά αναφέρεται ρητώς και η περικοπή της φοιτητικής μέριμνας στο σύνολο των φοιτητών πανελλαδικά. Άξιο παράδειγμα της αυτής πολιτικής είναι και η κατάργηση της δωρεάν στέγασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Μετά την Σύγκλητο την Πέμπτη 30-9-2010…. η πρυτανεία άξια αντιπρόσωπος της κυβερνητικής πολιτικής, πρότεινε την απομάκρυνση πάνω από 220 φοιτητών με παράταση, δηλαδή με φοίτηση πάνω από 4-5 χρόνια λόγω των γενικότερων περικοπών στον προϋπολογισμό για την παιδεία. Επίσης …σε συνδυασμό με τα οικονομικά κριτήρια( όριο οικογενειακού εισοδήματος 45.000 ευρώ ) που πρώτη φορά μπαίνουν επίσημα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο …και στις διάφορες προτεραιότητες που δίνονται χωρίς ουσιαστικούς λόγους, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την προσβολή των συμφερόντων του κάθε φοιτητή του Πανεπιστήμιου !
Όπως ήταν φυσικό, αυτό έφερε την αντίδραση των φοιτητών συγκαλέστηκε συνέλευση στο χώρο της φοιτητικής εστίας όπου οι ίδιοι οι φοιτητές πήραν απόφαση να μην φύγουν από τα δωμάτια τους και να αντισταθούν στα άδικα αυτά μέτρα που τους πετούν ουσιαστικά στο δρόμο !
Τα γεγονότα συνεχίστηκαν, καθώς από το μεσημέρι τη Παρασκευής 1-10-10 η παράσταση διαμαρτυρίας κατέληξε σε κατάληψη της πρυτανείας μετά από απόφαση της συνέλευσης και απλοί φοιτητές (για να μην λένε ότι οι αγώνες είναι μόνο παραταξιακοί…) αποφάσισαν τον δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής!
Ανάμεσα σε όλα αυτά τα γεγονότα φυσικά παρούσα, εκτελώντας το κομματικό της καθήκον, υπήρξε και η παράταξη της ΠΑΣΠ που όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά συμφώνησε με την πρυτανεία στην περικοπή της δωρεάν στέγασης με κριτήριο τον αριθμό μαθημάτων που χρωστά ο κάθε φοιτητής με παράταση.(ανταποδοτικά κριτήρια κοινώς)
Ως ΕΑΑΚ Ιονίου Πανεπιστημίου θέλουμε να δηλώσουμε την στήριξη μας στον αγώνα των φοιτητών. Σε όλα αυτά που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, εμείς προβάλλουμε τον ανυποχώρητο και κλιμακούμενο αγώνα. Η μόνη λύση είναι η αντίσταση και η ανατροπή αυτού του μέτρου αλλά και συνολικά της κυβερνητικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις καταλήψεις και διαδηλώσεις. Εναντιωνόμαστε στο αλισβερίσι πρυτανείας και τοπικού κεφαλαίου με την σύναψη συμβάσεων με υπέρογκα ποσά.(1.200.000 το χρόνο,500 ευρώ το δίκλινο το μήνα). Απαιτούμε τη δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές και μεταπτυχιακούς και την ανέγερση δημόσιας φοιτητικής εστίας που θα πληρεί τις προϋποθέσεις για την στέγαση όλων των φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου