eaak.ioniou@gmail.com

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ

Στις 27-28 Ιουνίου όπως είναι ήδη γνωστό πρόκειται να πραγματοποιηθεί η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Κέρκυρα καθώς και η σύνοδος υπουργών εξωτερικών των 56 χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διακρατικό οργανισμό για τη διασφάλιση της «Ασφάλειας» μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Περιλαμβάνει 56 χώρες που βρίσκονται στην Ευρώπη, Καύκασο, Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αμερική, στην περιοχή Κομμένο. Βασικοί άξονες της πολιτικής τους ατζέντας αποτελούν τα θέματα ασφαλείας και το μεταναστευτικό.
Η σύνοδος έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ανά την υφήλιο τα τελευταία 20 χρόνια Σηάτλ, Γένοβα, Θεσσαλονίκη, Στρασβούργο και δείχνει την προσπάθεια της παγκόσμιας αστικής τάξης, κοινώς των από πάνω, να βρουν σημεία επικοινωνίας και συνεργασίας, παρά τους προφανείς εσωτερικούς τους ανταγωνισμούς.
Η επιλογή της πραγματοποίησης της συνόδου στην περιοχή Κομμένο (περιοχή φρούριο) καθώς και η έλευση 2000 αστυνομικών, κάτι πρωτόγνωρο για το νησί, φανερώνει όχι μόνο το φόβο τους απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις, άλλα αποτελεί ταυτόχρονα και επίδειξη ¨σιδηράς πυγμής¨ εκ μέρους τους. Ξέρουν ότι αυτά για τα οποία θα συζητήσουν δεν είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η θεματική τους ατζέντα είναι πολύ αποκαλυπτική.

Μιλάνε για θέματα ασφαλείας. Προφανώς αναφέρονται σε μία ασφάλεια του κεφαλαίου και των εντολοδόχων του και όχι για μία ασφάλεια των εργαζομένων και της νεολαίας.
Έρχονται να συζητήσουν για τα θέμα της μετανάστευσης αυτοί που οφείλονται για το χαμό και το ξεκλήρισμα εκατομμυρίων αθώου κόσμου σε διαφορές γωνιές της γης, Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ Σομαλία. Η ειρωνεία σε όλο το μεγαλείο της

Μεγάλο κομμάτι των κερκυραίων βλέπει την σύνοδο ως ευκαιρία τουριστικής διαφήμισης του νησιού. Ξεχνούν όμως οι συμπολίτες μας να μας απαντήσουν ποιοι είναι αυτοί που έκαναν τα ποσοστά ανεργίας σε Ελλάδα και Ευρώπη να εκτιναχτούν και η οικονομική κρίση που κυριαρχεί σήμερα ποιας πολιτικής απότοκο είναι. Άραγε μας τιμά το γεγονός ότι οποιαδήποτε έργα υποδομής γίνονται όχι για τις ανάγκες μας, άλλα για τα «μάτια» των υψηλών προσκεκλημένων. Μήπως δεν είναι οι πολιτικές που εφαρμόζουν υπεύθυνες για τη φτώχια και την εξαθλίωση για τη διάλυση των δημοσίων υποδομών, όπως της υγείας και της παιδείας;

Τα μεγάλα κινήματα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση έχουν δείξει σημαντικά γραφής σε καιρούς χαλεπούς καθώς έχουν καταφέρει την απόνομιμοποίηση των συνόδων αυτών στις περισσότερες των περιπτώσεων. Με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας που θα συνδυάζονται και με ένα αντίστοιχο αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο μπορούμε να καταφέρουμε ρήγματα στην πολιτική τους. Ας μεγαλώσουμε λοιπόν τους φόβους τους, να καταλάβουν πως εκτός από αυτούς υπάρχει και κάτι άλλο. Κάτι που δεν δέχεται άκριτα αυτά που του προσφέρουν αλλά μάχεται για μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη κοινωνία.

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27/6 10 π.μ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

E.A.A.K. IONIOY