eaak.ioniou@gmail.com

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

6 Δεκέμβρη, 6 χρόνια πριν ήμασταν μάρτυρες της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από σφαίρα αστυνομικού. Τώρα και για άλλη μια φορά, είναι θέμα ημερών να φύγει από τη ζωή άλλος ένας νέος άνθρωπος με ηθικό αυτουργό το ίδιο το κράτος. Πρόκειται για το Νίκο Ρωμανό, φίλο και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξη, όπου βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10/11 διεκδικώντας το αυτονόητο αίτημα να μπορεί να παίρνει άδειες για να σπουδάζει ενώ βρίσκεται στη φυλακή. Το αίτημά του αυτό απορρίφθηκε από την εισαγγελία αλλά ο ίδιος δε λυγίζει. Η ζωή του είναι ήδη σε μεγάλο κίνδυνο με τους σφυγμούς του να φτάνουν τους 170, ενώ ένα ταυτόχρονο κύμα αλληλεγ­γύης να απλώνεται γύρω του σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, οι εισαγγελείς των φυλακών δίνουν εντολή για αναγκαστική σίτιση του Ρωμανού που σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς αποτελεί βασανιστήριο. Η άρνηση του κράτους να δει αυτόν τον άν­θρω­πο μορφωμένο, ενώ προτιμά να τον δει νεκρό, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος εκδίκησης για την γνωστή πολιτική αντιεξουσιαστική του δράση. Στο πρόσωπο του Νίκου Ρωμανού φυσικά αντικατοπτρίζεται εκείνη η γενιά που αντιστάθηκε το Δεκέμβρη του ’08 και συνεχίζει να αντιστέκεται.
Την ίδια στιγμή, οι απεργίες πείνας μέσα στις φυλακές πληθαίνουν, με το εξής αίτημα: τη διεκδίκηση ανθρωπίνων και αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι έχει περάσει και ο νόμος για τη δημιουργία φυλακών τύπου Γ’, δηλαδή υψίστης ασφαλείας με πιο αυστηρές συνθήκες κράτησης για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων. Επιπλέον, πριν λίγες μέρες μας ανακοινώθηκε και η αυτοκτονία της οροθετικής Κατερίνας δυο χρόνια από όταν απομπεύτηκε από τον τότε υπουργό υγείας Λοβέρδο ως οροθετική, και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε. Η μεγάλη λίστα των θυμάτων του κράτους δεν φαίνεται να έχει τελειωμό.

Όσο η αντίσταση μεγαλώνει τόσο το κράτος γίνεται δολοφονικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας οφείλουμε να αντισταθούμε, να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους αγωνίζονται και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Ως Ε.Α.Α.Κ Ιονίου Πανεπιστημίου θεω­ρούμε πως ο μόνος τρόπος να κερδί­σου­με είναι ο μαζικός και συλλογικός αγώνας. Καλούμε τους φοιτητές να συμμε­τέχουν στην πορεία στις 6 Δεκέμβρη με προσυγκέ­ντρωση στις 18.00 στο Ιστο­ρικό που καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. και του Ιστορικού. Το φάντασμα του Δε­κέμ­βρη και του κάθε Δεκέμβρη να τους τρομάζει και οι νύχτες οργής θα ξαναέρθουν με τον Νίκο Ρω­μανό να παρακολουθεί κανονικά το Πανεπιστήμιό του. Θέλουμε συμφοιτητές σαν τον Νίκο Ρωμανό και όχι εντολοδόχους της Κυβέρνησης και Χρυσαυγίτες μέσα στο Πανεπιστήμιο. Για να μην θρηνύ­σουμε άλλα θύματα της τρομοκρατίας του κράτους, κρατάμε τη φλόγα του Δεκέμβρη ζωντανή!


Ε.Α.Α.Κ. ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ