eaak.ioniou@gmail.com

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ Ι.Π ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΣ

Από τον προηγούμενο χρόνο λειτουργεί ο ιστοχώρος my.ionio.gr. Πρόκειται για ένα σύστημα κοινωνικής δικτύωσης του Ιονίου Πανεπιστημίου, η ύπαρξη και η λειτουργία του οποίου δεν είναι γνωστή στην πλειονότητα της ακαδημαϊκής μας κοινότητας. Από πλευράς διοίκησης, η έλλειψη ενημέρωσης του συνόλου των μελών της κοινότητάς μας σχετικά με την εν λόγω ιστοσελίδα κινείται στη σφαίρα της παρανομίας. Η έκνομη φύση του ιστότοπου έγκειται στο γεγονός ότι εκεί «φιλοξενούνται» σελίδες-προφίλ, οι οποίες, εν αγνοία των μελών της κοινότητας, περιέχουν προσωπικά τους δεδομένα.
 Η συγκεκριμένη «καινοτομία» της διοίκησης του Ι.Π. είχε δρομολογηθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2012. Τότε προκηρύχθηκε η ανάθεση της δημιουργίας του ιστοχώρου. Η προκήρυξη του «έργου», όπως φαίνεται στην περίληψη διακήρυξης 1090/2012, η οποία υπογράφεται από τον Αντιπρύτανη Σταύρο Κάτσιο, αναπληρωτή καθηγητή τότε, προσκαλούσε επιχειρηματίες να αναλάβουν τη δημιουργία του ιστότοπου έναντι του ποσού των 170.750€. Η δαπάνη ενός τέτοιου κονδυλίου, τη στιγμή που η «λιτότητα» πλήττει και το Ι.Π. με την μορφή της μείωσης του αριθμού των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση-στέγαση, της διακοπής συμβάσεων με μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, της «κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων» και της «πολτοποίησης βιβλίων χάριν της εξοικονόμησης χώρου», γεννά αρκετά ερωτηματικά.
Ποιος έδωσε την εντολή για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας; Ποιος επιχειρηματίας ανέλαβε το δαπανηρό αυτό «έργο»; Πού βρίσκεται δημοσιευμένη η ανάθεση και η ανάπτυξη του ιστότοπου, ως οφείλει να είναι στο πλαίσιο της Διαύγειας; Ποιο ΦΕΚ νομιμοποιεί την ανάρτηση των προσωπικών δεδομένων του συνόλου των μελών της κοινότητας του Ι.Π.; Ωστόσο, η αυθαιρεσία της διοίκησης του Ι.Π. εντοπίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος.
Μόλις κάποιο μέλος της κοινότητας μας πληκτρολογήσει το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό του στο σύστημα δικτύωσης του Ι.Π., θα συνειδητοποιήσει με έκπληξη πως ο εν λόγω ιστότοπος διαθέτει ανηρτημένα τα προσωπικά του στοιχεία. Σύμφωνα με το νόμο 2472/1997, οποιοσδήποτε φορέας σκοπεύει να επεξεργαστεί και να αναρτήσει διαδικτυακά τα προσωπικά στοιχεία τρίτων, οφείλει να ενημερώσει εγγράφως τόσο τα υποκείμενα των στοιχείων (στη συγκεκριμένη περίπτωση το σύνολο των μελών της κοινότητας, των οποίων τα στοιχεία έχουν ήδη αναρτηθεί) όσο και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Επίσης, στον ίδιο νόμο αναφέρεται σαφώς πως πέραν της άδειας που απαιτείται για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάρτηση προσωπικών δεδομένων, απαιτείται η γνωστοποίηση της ταυτότητας εκείνων που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση της επεξεργασίας των δεδομένων. Οι ποινικές (και ηθικές) παραβάσεις της διοίκησης του Ι.Π. καλά κρατούν και δεν σταματούν εδώ.
Αντίθετα με ό,τι αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης της ίδιας της ιστοσελίδας, τα νέα μέλη δεν εγγράφονται αυτοβούλως. Αντιθέτως, τα προσωπικά τους δεδομένα «φιλοξενούνται» ήδη, χωρίς καμμία σχετική γνωστοποίηση. Παραβιάζοντας ακόμη περισσότερο τους νόμους προστασίας προσωπικών δεδομένων, η ιστοσελίδα δεν παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής του προφίλ ή των δεδομένων των μελών της κοινότητας. Όπως προκύπτει από τα άρθρα του νόμου 2472/1997, η συλλογή, επεξεργασία και ανάρτηση των προσωπικών δεδομένων τρίτων χωρίς έγγραφη ενημέρωση, αποτελεί ποινική παράβαση η οποία επιφέρει κυρώσεις.
Σε παρόμοια συνειδητοποίηση κατέληξαν σωματεία και σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων, όταν πληροφορήθηκαν τη δημιουργία του ιστοτόπου myschool.gr. Μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, η οποία ενδεχομένως να αποτέλεσε αντικείμενο μίμησης για τη διοίκηση του Ι.Π., προωθείται η συλλογή και η δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των οικογενειών τους. Με το πρόσχημα της βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία όπως η περιουσιακή κατάσταση, οι «ποινές» των μαθητών (όπως η ωριαία αποβολή) και οι μαθησιακές δυσκολίες. Λόγω των παραπάνω, τα οποία δύσκολα συσχετίζονται με τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ομάδες εκπαιδευτικών και γονέων κινούνται δικαστικά εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Η υπόθεση της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων μαθητών και των οικογενειών τους, έχει ήδη φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ι.Π., παρουσιάζεται απλώς ως «καινοτομία» στο επίπεδο της έρευνας και της ενοποίησης του ιδρύματος. Πέραν της διοχέτευσης 170.750€ σε επιχειρηματίες, τι έχει να προσφέρει η νέα αυθαιρεσία της διοίκησης του Ι.Π.;
Από την υποσελίδα «αιτήματα» του ιστοχώρου, προκύπτει πως το νέο σύστημα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες των διοικητικών υπαλλήλων. Υπό αυτό το πρίσμα, η κατασπατάληση 170.750€ αποκτά μία επίστρωση ορθολογιστικής σκέψης, δεδομένου του ότι μπορεί κάλλιστα να συνοδευτεί από την «κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων». Επίσης, τη στιγμή που έπειτα από μεθοδεύσεις της διοίκησης του Ι.Π. διώκονται ποινικά συμφοιτητές μας, με κατηγορίες παντελώς ανυπόστατες, εύλογα κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το νέο σύστημα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν η διοίκηση του Ι.Π. που σήμερα επιστρατεύει τα ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών του ιδρύματος, αύριο αποφασίσει να εναντιωθεί σε άλλους συμφοιτητές μας, για ποιον λόγο να μην «αξιοποιήσει» τα προσωπικά δεδομένα που βρίσκονται στη διάθεσή της σε ηλεκτρονική μορφή; Η χάρη του «Μεγάλου Αδελφού» θα μπορεί πλέον να υποκλίνεται στη χάρη της «μικρής αδελφότητας» της διοίκησης του Ι.Π.
Το ζήτημα της συλλογής, επεξεργασίας και ανάρτησης των προσωπικών δεδομένων φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών, διοικητικών υπαλλήλων και αποφοίτων του Ι.Π., αφορά όλους τους παραπάνω. Καλούμαστε να επιλέξουμε κατά πόσο θα μείνουμε ανυποψίαστοι και παθητικοί, αντιλαμβανόμενοι τις μεθοδεύσεις όσων προωθούν τις νέες τεχνολογίες ως μέσα βελτίωσης της έρευνας και της διδασκαλίας, ενώ στην ουσία επιδιώκουν τη μείωση του δυναμικού και τη συγκέντρωση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, άσχετων ως προς την εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Προκειμένου να δρομολογηθεί ο ουσιαστικός διάλογος πάνω στο θέμα του πολυέξοδου νέου συστήματος κοινωνικής δικτύωσης του Ι.Π., προωθούμε την συμπερίληψή του στις διατάξεις των ερχόμενων Γενικών Συνελεύσεων. Τα αιτήματά μας πηγάζουν από τις παραβιάσεις των αντίστοιχων άρθρων της νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων:

Να «κατέβει» άμεσα ο ιστότοπος my.ionio.gr, έως ότου αποφασίσουν διαφορετικά όσοι τους αφορά.

Να καταγγελθεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η ομιχλώδης συλλογή, επεξεργασία και ανάρτηση των προσωπικών μας στοιχείων.

Να υπολογισθεί ο κίνδυνος διαρροής των προσωπικών μας δεδομένων μέσω του διαδικτύου.

Να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία όσων έδωσαν την εντολή για τη δημιουργία και τη λειτουργία του my.ionio.gr, καθώς και όσων επεξεργάστηκαν τα προσωπικά μας δεδομένα εν αγνοία μας.

Να θεσμοθετηθεί η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη διαχείριση των πόρων του Ι.Π., ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν άμεσα τα μέλη της κοινότητας.

Να ελεγχθεί η νομιμότητα της ανάθεσης και της διεκπεραίωσης της δημιουργίας και της λειτουργίας του my.ionio.gr και να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις εάν διαπιστωθούν οι παραβάσεις.

                                              ΕΑΑΚ ΙΟΝΙΟΥ                      

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ