eaak.ioniou@gmail.com

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Αυστηρά για πρωτοετείς…!


             Καλώς ήρθες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο! Πέτυχες τον στόχο σου να εισαχθείς στο πανεπιστήμιο, μετά από μια χρονιά άγχους και πίεσης. Κάποια καλά παιδιά ίσως πρόλαβαν να σε βοηθήσουν με την εγγραφή σου στην σχολή γιατί προφανώς μετά από δώδεκα χρόνια μαθητής και κατόπιν της επιτυχούς εισαγωγής σου στο πανεπιστήμιο δεν σε θεώρησαν ικανό να γράψεις μια αίτηση μόνος σου!
       Εάν ωστόσο θεωρείς πως  υποτιμούν την νοημοσύνη σου δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι. Το υπάρχον σύστημα υποτιμά επίσης τον φοιτητή υποβαθμίζοντας συνεχώς το επίπεδο των σπουδών μας και καταργώντας ουσιαστικά την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ αποφάσισαν να μην πάνε διακοπές, αντίθετα, να συνεχίσουν απτόητοι να εργάζονται δημιουργώντας τις «καλύτερες» προϋποθέσεις για το μέλλον μας. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν μένουν ανεπηρέαστα στην μνημονιακή πολιτική. Χιλιάδες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων βρίσκονται στα σκαριά, με άμεση απάντηση απεργία διαρκείας. Επιπλέον η υποχρηματοδότηση δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπου διαφαίνεται στους τομείς όπως στέγαση, πράγμα που αφήνει στο δρόμο πολλούς φοιτητές με αποτέλεσμα να αφήσουν τις σπουδές τους, αλλά και η σίτιση που έπεσε στα χέρια ιδιώτη με αποτέλεσμα να σιτίζεται δωρεάν ένα μικρό ποσοστό φοιτητών και μάλιστα με χαμηλής ποιότητας φαγητό. Άλλα προβλήματα είναι η έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού στα περισσότερα τμήματα, η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών (π.χ. αίθουσες διδασκαλίας, υλικοτεχνικού εξοπλισμού). Ειδικά, στο μεταφραστικό, το υποχρεωτικό εξάμηνο εξωτερικού κινδυνεύει να χαθεί οριστικά λόγω υποχρηματοδότησης, στερώντας έτσι από κάποιους φοιτητές το δικαίωμα να πάρουν πτυχίο.
                     Η απάντηση σε όλα αυτά είναι η συλλογική δράση και είναι στο χέρι σου! Πως;
                     Με γενικές συνελεύσεις! iwozima.jpg
   Η γενική συνέλευση είναι το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων του φοιτητικού συλλόγου, όπου συμμετέχει το σύνολο των φοιτητών της σχολής. Είναι το μόνο πεδίο όπου μπορούν να αντιπαρατεθούν πολιτικές απόψεις και να διαμορφωθούν συνειδήσεις. Ο καθένας έχει δικαίωμα να μιλήσει, να συζητήσει, να αποφασίσει. Η συνέλευση είναι το ζωντανό και αμεσοδημοκρατικό όργανο του φοιτητικού κινήματος, καθώς είναι μια διαδικασία οργανωμένη από τα κάτω και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να κάνουν πολιτική για τον εαυτό τους. Δε θέλουμε η Γ.Σ. να είναι όργανο των παρατάξεων, ούτε να συγκαλούνται μόνο σε περιόδους έξαρσης του φοιτητικού κινήματος. Θέλουμε να γίνονται όσο το δυνατόν συχνότερα ώστε να αποφασίζουμε οι ίδιοι για τα προβλήματά μας. Κατά την διάρκεια της Γ.Σ. ο κάθε πολιτικός σχηματισμός ή το κάθε μέλος του συλλόγου έχει το δικαίωμα να καταθέσει το πλαίσιο του, δηλαδή την δίκη του πρόταση για κάθε θέμα. Τα πλαίσια μπαίνουν προς ψήφιση και η τελική απόφαση ανήκει σε όλους τους φοιτητές.
                                                        Ποιοι είμαστε εμείς ;
Είμαστε ένα σχήμα που συμμετέχει στη Ε.Α.Α.Κ. (Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση).Αποτελούμε δηλαδή, μια ανοιχτή συλλογικότητα, χωρίς ιεραρχίες και καπελώματα από κόμματα, χωρίς αιτήσεις εγγραφής ή διαγραφής και βιογραφικών, η οποία λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και προσβλέπει στον προβληματισμό και τη συμμετοχή του κάθε φοιτητή.
              Παρεμβαίνει σε ζητήματα της σχολής και γενικότερα της κοινωνίας από μία αριστερή ριζοσπαστική σκοπιά και προσπαθεί μέσω των γενικών συνελεύσεων να διεκδικεί τα συμφέροντα των φοιτητών. Υπάρχουν αντιστοίχως σχήματα και σε άλλες σχολές πανελλαδικώς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα οποία με τη σειρά τους παρεμβαίνουν ξεχωριστά στη σχολή τους, συμμετέχουν, συνδιαμορφώνουν και συντονίζονται όλα στην ΕΑΑΚ, ένα πανελλαδικό σύνολο αριστερών σχημάτων, το οποίο πρωταγωνιστεί στους φοιτητικούς αγώνες από το ’91 μέχρι σήμερα.
Τα σχήματα ΕΑΑΚ που παρεμβαίνουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι τα εξής:
ΑΝΤΙ.ΡΙ.Σ.Ι.-ΕΑΑΚ(Τμήμα Ιστορίας )
ΑΡ.Χ.ΙΟ.-ΕΑΑΚ (Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας )
Ρ.Α.Κ.Ι. –ΕΑΑΚ (Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας)
 



                            ΕΑΑΚ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 

ΟΧΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

        Λίγες μέρες πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία είναι τραγική. Η επίθεση από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες πάντα τις τρόικας προς τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα δεν έχει τέλος. Η ανάπτυξη που διακηρύσσουν δεν φαίνεται στον ορίζοντα και η ανεργία αυξάνεται. Επιπλέον τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται όπως και κάθε κοινωνικό αγαθό(παιδεία, υγεία κ.α.) .
        Στο χώρο της παιδείας ένα νέο εφιαλτικό για τους μαθητές Ενιαίο Λύκειο διαμορφώνεται βάζοντάς τους να δίνουν πανελλήνιες σε κάθε τάξη  με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν ένα σχολείο για λίγους. Την ίδια στιγμή διέξοδος δεν δίνεται ούτε στα ΕΠΑΛ τα οποία σχεδόν καταργούνται . Το όλο εγχείρημα συμπληρώνεται  από τις απολύσεις 2500 εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια. Έτσι η νέα γένια ωθείται να γίνει ανειδίκευτο άρα και φτηνό εργατικό δυναμικό ή αναγκάζεται να καταφύγει στην ιδιωτική εκπαίδευση.
        Όσοι επιβιώσουν από το ΝΕΟ Λύκειο θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση που ούτε και αυτή όμως μένει έξω από τα νέα σχέδια του υπουργείου. Συγκεκριμένα μετά από σειρά χρόνων όπου γίνονται συστηματικές περικοπές τόσο σε προσωπικό όσο και στη σίτιση, τη στέγαση , τα συγγράμματα και όλη την υλικοτεχνική υποδομή τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μαζικές απολύσεις- διαθεσιμότητες ή όπως αλλιώς αποφασίσουν να τις ονομάσουν. Αμέσως τίθεται σε διαθεσιμότητα-απόλυση το 25% του διοικητικού προσωπικού (1700 εργαζόμενοι!) ενώ το έργο έχει και δεύτερη σκηνή αφού το επόμενο εξάμηνο προβλέπετε 40% μείωση του καθηγητικού προσωπικού. Στόχος των κινήσεων αυτών είναι η υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σχολές που υπολειτουργούν και τίτλους σπουδών χωρίς καμία ουσιαστική επαγγελματική κατοχύρωση.
       Ως φοιτητές οφείλουμε να δώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους. Με συλλογικές διαδικασίες να πάρουμε αποφάσεις να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σε κάθε νέα επίθεση κυβέρνησης και τρόικας η απάντηση ήταν και παραμένει μία: ο συλλογικός αγώνας. Να βρεθούμε όλοι στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έρχονται. Να παλέψουμε όλοι μαζί για την δημόσια και δωρεάν παιδεία που μας ανήκει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :                                                                                                                                               
·         Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
·         Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτά.
·         Καμία απόλυση-διαθεσιμότητα διοικητικού ή καθηγητικού προσωπικού.
·         Κάτω τα χέρια από το άσυλο.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ
ΣΤΟΝ ΑΓΏΝΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΏΝ ΥΠΑΛΛΉ                                                                   

                            

                                   ΕΑΑΚ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ