eaak.ioniou@gmail.com

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ


         Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η νεοσύστατη «Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κέρκυρας», αποτελούμενη από άτομα προερχόμενα από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά και ανένταχτους πολίτες έδωσε δυναμικό παρόν, φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού και αποδοκιμάζοντας το νεοναζιστικό έκτρωμα της Χρυσής Αυγής.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έπραξαν το καθήκον τους: Στην τελετή κατάθεσης στεφάνων επιτέθηκαν στους διαδηλωτές αναγκάζοντάς τους να οπισθοχωρήσουν, απείλησαν να βγάλουν όπλο, έριξαν στο έδαφος και προσπάθησαν να βάλουν χειροπέδες στον Θεόδωρο Μπούκα, καπετάνιο του ελληνικού πλοίου της Γάζας.
Στη συμπλοκή που ακολούθησε για να αποφευχθεί η σύλληψη ο Αλέξανδρος Χονδρογιάννης έβγαλε φωτογραφίες από το περιστατικό και τις δημοσίευσε στο διαδίκτυο. Στις 29/10 άνδρες της αστυνομίας τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σιδηροδέσμιο στην ασφάλεια. Εν συνεχεία εισέβαλαν στο σπίτι του, κατάσχεσαν τον υπολογιστή του παιδιού τους, τον υπολογιστή του, μια κάμερα και μια φωτογραφική μηχανή ως πειστήρια του εγκλήματος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πάνω από πενήντα άτομα συγκεντρώθηκαν υπό βροχή έξω από την ασφάλεια για να διαμαρτυρηθούν και να μάθουν επιτέλους τις κατηγορίες για τις υποίες συνελήφθη. Αργά το βράδυ οι κατηγορίες έγιναν γνωστές: Διάδοση ψευδών ειδήσεων με σκοπό την ανατροπή του πολιτεύματος, παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, έργω εξύβριση.
Αυτή η κατάσταση δεν μας σαστίζει ούτε είναι ένα ατυχές συμβάν. Ζούμε καθημερινά την τρομοκρατία που μας ασκεί η τρικομματική κυβέρνηση, περικόπτοντας τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. Η ελευθερία του λόγου αποτελεί ανέκδοτο με τις καθημερινές διώξεις και απολύσεις δημοσιογράφων τολμούν να αντιστέκονται στη φίμωση της ελεύθερης γνώμης και της αναζήτησης της αλήθειας. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία. Τα πιόνια του Δένδια και τα τάγματα εφόδου του Μιχαλολιάκου είναι το αμακιγιάριστο πρόσωπο του συστήματος και η τελευταία του ελπίδα την  ώρα που καταρρέει.
Ζητάμε από σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα (Σύλλογοι Φοιτητών, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, Σύγκλητος) του Ιονίου Πανεπιστημίου να καταδικάσει τα προαναφερθέντα γεγονότα. Δεν τρομοκρατούμαστε. Η ανοχή απέναντι στους φασίστες και το σύστημα που διαλύει τις ζωές μας έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Η απάντηση πρέπει να είναι μαζική και οργανωμένη.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΙΛΗΣΕ, Η ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΙΩΠΗΣΕ…


Μετά από τρεις μέρες συνεχών κινητοποιήσεων των φοιτητών του Ιονίου Πανε­πι­στημίου κατaφέραμε στην πράξη να μπλοκάρουμε δύο φορές τις εκλογές για την ανάδειξη Συμ­βου­λίων Διοίκη­σης. Η πρυτανική αρχή αναγκάστηκε να προβεί στην αντισυ­νταγμα­τική ηλεκτ­ρονική ψηφοφορία, αδιαφο­ρώντας παντελώς για την κοινωνική νομιμοποίηση ή μη του νόμου και φυσικά για τη βούληση της φοιτη­τικής κοινότητας. Ωστόσο, οι φοιτητές δεν είπαν την τελευταία τους λέξη…
                Για άλλη μια φορά, το φοιτητικό κίνημα δείχνει ξεκάθαρα την εναντίωση του προς το νόμο Διαμαντοπούλου για την παιδεία, μπλοκάροντας τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη Συμβου­λίου Διοίκησης. Με διήμερο αποκλεισμό του κτηρίου του Ιστορικού όπου ήταν προγραμμα­τι­σμένη η διεξαγωγή των εκλογών και αποκλεισμό της πρυτανείας την τρίτη ημέρα των κινητοποιήσεων, δείξαμε στην πράξη την εναντίωσή μας και τις διαθέσεις μας και κάναμε ξεκάθαρο ότι συνεχίζουμε! Ενάντια στην πλήρη υποβάθμιση της παιδείας, στην είσοδο των ιδιωτών στις σχολές, την επιβολή διδάκτρων, την περικοπή συγγραμ­μάτων, τη συγχώνευση ιδρυμάτων και όλα όσα επιφέρει ο νόμος αυτός μέσω του Συμβου­λίου Διοίκη­σης στο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές έχουν τη δύναμη μέσα από τους αγώνες τους να ανατρέψουν τα πάντα!
Ωστόσο, η πρυτανική αρχή του Ιονίου Πανεπιστημίου έδειξε ότι βρίσκεται ξεκάθα­ρα απέναντί μας. Όχι μόνο έδειξε να αγνοεί παντελώς τα αιτήματα των φοιτητών στις τελευταίες τριήμερες κινητο­ποιήσεις τους, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να διεξάγει διάλογο, ενώ μάλιστα η πρύτανης κ.Σαλή δήλωσε: «Να δω τώρα τι θα κάνετε που θα σας κοπεί η σίτιση». Επιπλέον, την ημέρα διεξα­γωγής των ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης, το κτήριο της πρυτανείας είχε αποκλειστεί από πάνω από 130 φοιτητές, αναγκάζοντας τον αντιπρύ­τανη κ.Κάτσιο να φύγει κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα, επικαλούμενος τη χυδαία δικαι­ολογία του θανάτου του πατέρα του. Την ίδια μάλιστα ημέρα, η πρύτανης δε δίστασε να φωνάξει την αστυνομία καθώς η ίδια δεν τόλμησε να τα βάλει με τους φοιτητές.
Να σημει­ωθεί επίσης, ότι αρωγός στην προσπάθεια της πρυτανικής αρχής να εφαρ­μόσει το νόμο-έκτρωμα για την παιδεία είναι φυσικά η κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΠ, η οποία υποστηρίζει ένθερμα τη διεξαγωγή των εκλογών για το Συμβούλιο στις Γενικές Συνελεύσεις. Επίσης, τις ημέρες των κινητοποιήσεων, τα κυβερνητικά τσιράκια έβγαλαν ένα σωρό αισχρές ανακοινώσεις λασπολογίας προς τους φοιτητές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, παραπληροφορώντας και τρομοκρατώντας τους υπόλοιπους φοιτητές. Το χειρότερο από όλα είναι η αίτησή της προς τους αρμόδιους φορείς για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών(!)…
Παρά την καταστολή, την τρομοκρατία και τη λασπολογία εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι συνεχί­ζουμε! Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε άλλη μια προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών μας και της ζωής μας από την πλευρά των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Δεν θα αφήσουμε την παιδεία μας να γίνει θυσία για την κρίση τους και το χρέος τους. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, με διαδικασίες από τα κάτω, θα ανα­τρέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική και θα ταχθούν στο πλευρό των εργαζομένων για την διεκδίκηση των από κοινού συμφερόντων τους. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και αγωνιζόμαστε για το μέλ­λον μας στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ… 
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!


ΕΑΑΚ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΛΕΒΑΡIΣΕΙ!


         Και φτάσαμε λοιπόν μετά από δυο γύρους εκλογών σε μια πρωτότυπη (αλλά ίσως και όχι!) μνημονιακή συγκυβέρνηση. Τα δυο μεγάλα κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παρότι φανερά αποδυναμωμένα, κατά­φεραν για ακόμα μια φορά να βρεθούν μαζί στα κυβερνητικά έδρανα παρέα με μια «αριστερή» ΔΗΜΑΡ, εξακολουθώντας να εφαρμόζουν με επιτυχία την πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών. Το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,9 δις, είναι πλέον γεγονός. Τα επακόλουθά του έχουν τον εξής “ανθρωπιστικό” χαρα­κτή­ρα… Ενδεικτικά:
·     μισθοί: κατάργηση δώρων στο δημόσιο τομέα, μείωση μισθολογικής δαπάνης στους ΟΤΑ κ.ά.
·   συντάξεις: αύξηση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης από 4.500 σε 6.000 εργάσιμες ημέρες κ.ά.
·   υγεία: περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, μείωση λει­τουρ­γικού κόστους ΕΟΠΥΥ, μείωση στις δαπάνες των νοσοκομείων.
·     παιδεία: μείωση έκτακτου προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μείωση λειτουργικών δαπανών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μείωση στις δαπάνες για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιβολή διδάκτρων για μεταπτυχιακές σπουδές, μείωση των αναπληρωτών καθηγητών.

         Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται και ο νόμος Αρβανιτόπουλου (αναθεωρημένη μορφή του νόμου Διαμαντοπούλου) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει το συγκεκριμένο νόμο, μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε από το φοιτητικό κίνημα, η νέα κυβέρνηση φρόντισε να προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές που επιταχύνουν και προσπαθούν να εξομαλύνουν την εφαρμογή του. Αυτές περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων:
·      κλείσιμο και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων (που δεν αποδείχθηκαν κερδοφόρα!)
·      ορισμό των συμβουλίων ιδρύματος (πρώην Συμβούλια Διοίκησης) «δια αλληλογραφίας» ή απευ­θείας από το υπουργείο, σε περίπτωση που η διαδικασία παρακωλυθεί (καταληκτική ημερο­μηνία 25/10/12)
·   επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει το ίδιο και στα προπτυχιακά
·    οι φοιτητές θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι τα συγγράμματά τους, ήδη από το εαρινό εξάμηνο του 2013
·      στις περισσότερες σχολές, η δωρεάν σίτιση και στέγαση φαντάζουν ήδη πολυτέλεια.

                Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, εκτός από τα παραπάνω, έχουμε υποστεί τις εξής κυρώσεις:
·      δραματική πτώση ποσοστού παροχής δωρεάν σίτισης, στέγασης.
·     κίνδυνος για τη μη διεξαγωγή μαθημάτων αφού οι συμβασιούχοι καθηγητές καλούνται να προσ­φέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά (μισθοί που κυμαίνονται στα 100 ευρώ).
·   το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. έχει στοιβαχθεί στα κτήρια της Ψυχιατρικής κλινικής Κέρκυρας ενώ οι φοιτητές του πη­γαίνουν στο υποχρεωτικό εξάμηνο εξωτερικού με πενιχρή χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο.

               Ιδού η πραγματικότητα λοιπόν για την οποία όλοι είμαστε ενήμεροι! Πώς πορευόμαστε; Το καπι­τα­λιστικό τους σύστημα καταρρέει και δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας πάρει μαζί του! Το φοιτητικό κίνη­μα από την πλευρά του, σε συμπόρευση με κάθε αγωνιζόμενο καθηγητή και εργαζόμενο, οφείλει να αναλά­βει τις ευθύνες του και να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, οι Φ.Σ. πρέπει να κινηθούν προς μια ριζοσπαστική κατεύθυνση ανατροπής του νόμου αλλά και κάθε πολιτικής που πλήττει ολοένα και περισσότερο τα κεκτημένα μας. Επόμενος απτός στόχος του φοιτητικού κινήματος είναι το μπλο­κά­ρισμα των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης που ορίζει ο νέος νόμος. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ορίστη­κε ήδη καταληκτι­κή ημερομηνία των εκλογών για τις 23/10/2012. Θεωρούμε αυτονόητο πως όχι μόνο οι εκ­λογές δεν πρέπει να διεξαχθούν, αλλά κανένας φοιτητής να μη βάλει υποψηφιότητα σε αυτές, και να απαι­τήσουμε από τους καθηγητές μας να κάνουν το ίδιο. Σκοπός μας να πολεμήσουμε όχι μόνο γι’ αυτά που μας έχουν απομείνει αλλά και για όλα αυτά που μας αξίζουν. Δεν θα πληρώσουμε το χρέος τους! Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ… ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!


ΕΑΑΚ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ